Data publicării: 13 septembrie 2022

Recent, Centrul Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene a publicat un raport intitulat „Seceta în Europa – august 2022”, o actualizare a evaluării din Europa, pe baza datelor și analizelor furnizate de statele-membre. Evoluția și impactul secetei prelungite din UE confirmă situația îngrijorătoare din iulie 2022: 47% din UE se află încă în condiții de avertizare, ceea ce înseamnă că precipitațiile au fost mai puține decât de obicei, iar umiditatea solului este deficitară, iar 17% din UE este în alertă, ceea ce înseamnă că și vegetația și culturile arată efectele negative ale secetei. În total, 64% din Europa este în stare de avertizare sau alertă, ceea ce contribuie, de asemenea, la răspândirea pe scară largă a zonelor de pericol de incendiu în întreaga UE.

Randamentele la culturile de primăvară sunt cu 15% mai mici decât în ultimii ani

Comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel, a declarat: „Combinația dintre o secetă severă și valurile de căldură a creat un stres fără precedent asupra nivelului apei în întreaga UE. În prezent, observăm un sezon de incendii de vegetație sensibil peste medie și un impact important asupra producției de culturi. Schimbările climatice sunt, fără îndoială, mai vizibile în fiecare an; Comisia Europeană și oamenii de știință ai acesteia lucrează neobosit pentru a mapa și a studia această criză cu cea mai bună tehnologie disponibilă, din spațiu și de la sol, și conduc eforturile de a proteja mediul și cetățenii noștri de urgențe.”

Tensiunile legate de apă și căldură înrăutățesc semnificativ perspectivele negative anterioare privind randamentele culturilor de vară, după cum se raportează în Buletinul JRC MARS din august 2022. Prognozele actuale privind randamentul porumbului, soia și floarea-soarelui la nivelul UE sunt, respectiv: 16%, 15% și 12% sub media pe 5 ani. Deficitul sever de precipitații s-a făcut simțit aproape pe toate râurile din Europa, afectând sectorul energetic atât pentru generarea de hidroenergie și sistemele de răcire ale altor centrale electrice, cât și pentru transportul fluvial. Mai multe state membre ale UE au luat măsuri pentru a restricționa apa, deoarece aprovizionarea ar putea fi încă compromisă în săptămânile următoare. Condiții mai calde și mai uscate decât cele obișnuite sunt susceptibile să apară în vestul regiunii euro-mediteraneene în următoarele luni, până în noiembrie 2022.

În ultimele zile, evenimentele de precipitații au atenuat condițiile de secetă din unele regiuni ale Europei. Cu toate acestea, au adus noi provocări, deoarece în unele zone s-au produs sub formă de furtuni puternice. Potrivit experților JRC, seceta actuală pare a fi încă cea mai gravă, de cel puțin 500 de ani încoace. Datele finale de la sfârșitul sezonului vor confirma această evaluare preliminară. Centrul Comun de Cercetare produce informații în timp real despre secetă prin Observatoarele europene și globale ale secetei (EDO și GDO), care fac parte din Serviciul Copernicus de management al urgențelor (CEMS).

Recomandările editorilor pe aceeași temă: