Data publicării: 13 mai 2021

Comisia Europeană a publicat la sfârșitul lunii aprilie, la cererea Consiliului, un studiu privind noile tehnici genomice. Studiul arată că noile tehnici genomice, care sunt tehnici de modificare a genomului unui organism, au potențialul de a contribui la un sistem alimentar mai durabil, ca parte a obiectivelor Pactului verde european și ale Strategiei „De la fermă la consumator”. Astfel se pune capăt unei controverse care durează de peste două decenii.

O agricultură mai performantă cu cheltuieli mai mici

Studiul constată că legislația actuală privind organismele modificate genetic, adoptată în 2001, nu este adecvată pentru aceste tehnologii inovatoare. Comisia lansează în prezent o consultare amplă și deschisă privind elaborarea unui nou cadru juridic pentru aceste biotehnologii.

Principalele concluzii ale studiului sunt că produsele obținute cu ajutorul noilor tehnici genomice au potențialul de a contribui la sisteme alimentare durabile, plantele fiind mai rezistente la boli, la condițiile de mediu și la efectele schimbărilor climatice. În plus, produsele pot beneficia de calități nutriționale mai ridicate, cum ar fi un conținut mai sănătos de acizi grași, și au o nevoie redusă de factori de producție agricolă, cum ar fi pesticidele. De asemenea, contribuind la obiectivele UE privind inovarea și durabilitatea sistemelor alimentare, precum și la o economie mai competitivă, noile tehnologii genomice pot prezenta beneficii pentru multe sectoare ale societății.

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „Studiul pe care îl publicăm astăzi concluzionează că noile tehnici genomice pot promova durabilitatea producției agricole, în conformitate cu obiectivele strategiei «De la fermă la consumator». Pornind de la ideea că siguranța mediului și a consumatorilor este un principiu director al politicilor, a sosit momentul să purtăm un dialog deschis cu cetățenii, cu statele membre și cu Parlamentul European, pentru a decide împreună viitorul acestor biotehnologii în UE.”

Textul integral al raportului, precum și o serie de documente conexe sunt disponibile pe https://ec.europa.eu/food/plant/gmo/modern_biotech/new-genomic-techniques_en

Recomandările editorilor pe aceeași temă: