Rolul important al agriculturii și al silviculturii în gestionarea resurselor naturale este recunoscut și bine reflectat în Politica agricolă comună (PAC) a UE. Unul dintre cele trei obiective generale ale sale este gestionarea durabilă a resurselor naturale și acțiunilor privind combaterea schimbărilor climatice. Gestionarea mai eficientă a apei, solului, prevenirea eroziunii, precum și restabilirea, conservarea și îmbunătățirea biodiversității constituie elementele cheie ale acestui obiectiv PAC.
E momentul să vă spuneți părerea!
Pentru a cunoaște mai bine percepția tuturor cetățenilor, dar mai ales pe acea a factorilor implicați, Comisia Europeană a lansat o consultare publică privind impactul politicii agricole comune (PAC) asupra resurselor naturale, inclusiv biodiversitatea, solul și apa. Consultarea își propune să adune informații și păreri de la părțile interesate și cetățeni cu privire la eficacitatea, eficiența și relevanța instrumentelor actuale ale PAC legate de resursele naturale, precum și despre coerența acestora cu acțiunile UE în alte domenii. De asemenea, Comisia dorește să afle cum este percepută valoarea adăugată prin implementarea acestor instrumente la nivelul UE.
Părțile interesate, precum reprezentanții sectoarelor agroalimentare și forestiere (inclusiv fermieri, furnizori de resurse, procesatori și comercianți cu amănuntul), precum și autorități naționale și regionale, servicii de consultanță, ONG-uri, dar și publicul larg au la dispoziție 15 săptămâni pentru a-și spune părerea.
Participarea se poate face prin completarea unui chestionar online, accesibil la adresa https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/1950-Evaluation-of-the-impact-of-the-CAP-on-habitats-landscapes-and-biodiversity.
Formularul este disponibil în toate limbile statelor membre ale UE. Completarea sa se poate face anonim sau precizând numele și calitatea.
Participarea la acest sondaj de opinie este deosebit de importantă, căci vor ajuta pe cei care elaborează PAC să fie mai aproape de realitățile din teren, ca și de dorințele beneficiarilor acestei politici. Doar răspunsurile dumneavoastră, în număr cât mai mare, pot face să se întâmple acest lucru!
În final, rezultatele consultării publice vor fi integrate într-un raport al Comisiei, care va evalua impactul PAC asupra resurselor naturale.