Data public─ârii: 3 decembrie 2020

Roz─âtoarele, mai mici sau mai mari, sunt ├«n topul viet─â╚Ťilor care dau b─ât─âi de cap fermierilor, chiar ╚Öi ├«n sezonul rece. Cu o abilitate deosebit─â de a p─âtrunde chiar ╚Öi ├«n cele mai bine protejate spa╚Ťii, produc pagube ├«nsemnate ├«n depozitele de cereale. ├Än plus, sunt vectori pentru r─âsp├óndirea unor boli, ceea ce ├«nseamn─â c─â prezint─â un pericol ╚Öi ├«n fermele avicole sau zootehnice. De aceea, ├«mpiedicarea r─âsp├óndirii lor trebuie s─â fie o preocupare prioritar─â!

Centrele de intoxicare ÔÇô cea mai sigur─â metod─â

Combaterea roz─âtoarelor se poate face printr-o gam─â foarte larg─â de mijloace: biologice, mecanice, chimice, etc. Eficien╚Ťa acestora este diferit─â de zona de utilizare. Tradi╚Ťional, ├«n micile ferme, se folosea combaterea biologic─â. Pisicile ╚Öi c├óinii de talie mic─â erau principalii inamici ai ╚Öoarecilor ╚Öi ╚Öobolanilor. Totu╚Öi, nu este o solu╚Ťie suficient de eficient─â. ├Än ultimii ani au ap─ârut tot felul de dispozitive care emit ultrasunete care ar alunga roz─âtoarele. Se pare, ├«ns─â, c─â ╚Öi eficien╚Ťa acestora este destul de sc─âzut─â.

În concluzie, cele mai eficiente mijloace rămân capcanele și otrăvurile. Dar acestea prezintă și ele o serie de inconveniente. Capcanele trebuie amplasate astfel încât să nu se afle în calea persoanelor care deservesc ferma și nici a altor animale. De asemenea, trebuie verificate destul de des, pentru a le goli și rearma.

Otr─âvurile sunt foarte eficiente, ├«n cea mai mare parte a lor, dar prezint─â ╚Öi o serie de riscuri majore ├«n utilizare. Din acest motiv, trebuie respectate cu stricte╚Ťe anumite reguli. ├Än primul r├ónd, otr─âvurile trebuie procurate doar din surse autorizate. Manipularea lor se va face numai ├«n conformitate cu instruc╚Ťiunile produc─âtorului.

Momelile otr─âvite se amplaseaz─â astfel ├«nc├ót s─â nu fie accesibile altor animale din gospod─ârie (spre exemplu, p─âs─ârilor) ╚Öi mai ales copiilor. Cea mai modern─â metod─â – ╚Öi, ├«n primul r├ónd, cea mai sigur─â – este distribuirea lor prin intermediul a╚Öa numitelor ÔÇ×centre de intoxicareÔÇŁ. Acestea sunt ni╚Öte cutii, care ├«n interior au o form─â special─â. Accesul, ca ╚Öi ie╚Öirea se fac prin g─âuri ce seam─ân─â cu intrarea ├«n galerii. Iar undeva ├«n interior se afl─â momeala otr─âvit─â. Forma cutiei ÔÇ×inspir─âÔÇŁ roz─âtoarele s─â intre, f─âr─â a le trezi suspiciuni. Pe de alt─â parte, p─âstrarea otr─âvii ├«n interior face ca aceasta s─â nu fie accesibil─â altor animale. Aceste dispozitive sunt disponibile ├«n magazinele de specialitate, ba chiar ╚Öi la raioanele pentru gr─âdin─â ale marilor magazine.

O aten╚Ťie deosebit─â trebuie acordat─â ├«ndep─ârt─ârii resturilor de otrav─â. Sp─âlarea acestora se va face cu captarea apei folosite ╚Öi v─ârsarea ei ├«n re╚Ťele de canalizare, de unde otrava va fi neutralizat─â ├«n sta╚Ťiile de tratare. De asemenea, consider─âm c─â nu mai trebuie s─â insist─âm asupra faptului c─â otr─âvurile se manipuleaz─â doar purt├ónd echipament de protec╚Ťie adecvat ÔÇô m─ânu╚Öi, masc─â etc. – ╚Öi nu se consum─â alimente sau lichide ╚Öi nici nu se fumeaz─â ├«n timpul acela!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: