Data public─ârii: 8 noiembrie 2019

Combaterea rozătoarelor de pe terenurile agricole în perioada de toamnă, până la venirea zăpezii, dă multă bătaie de cap fermierilor. Această categorie de animale, în special șoarecii de câmp, pot produce pagube însemnate culturilor de toamnă. Pe de altă parte, combaterea lor trebuie să se facă cu respectarea unor reguli stricte, pentru a evita alte necazuri.

Sta╚Ťiile de intoxicare ÔÇô un mijloc de prevenire a accidentelor ╚Öi polu─ârii

Combaterea ╚Öoarecilor de c├ómp se poate face chimic, mecanic sau biologic. Desigur c─â cea mai prietenoas─â cu mediul este combaterea biologic─â. Numai c─â, de foarte multe ori, aceasta nu poate da, din diferite motive rezultatele a╚Öteptate. Dac─â ├«ntr-o ferm─â zootehnic─â mic─â se pot cre╚Öte suficiente pisici ╚Öi se poate „├«ncuraja” atragerea unor p─âs─âri care distrug roz─âtoarele, pe c├ómp acest lucru este, ├«n general, imposibil. De asemenea, combaterea mecanic─â, cu ajutorul a diferite modele de capcane, este prea laborioas─â pentru suprafe╚Ťe mari.

├Än asemenea situa╚Ťii, singura solu╚Ťie cu adev─ârat eficient─â s-a dovedit a fi cea chimic─â. Dar aceast─â metod─â creaz─â dou─â tipuri de riscuri. Primul dintre ele este acela ca otrava ├«mpr─â╚Ötiat─â pe c├ómp s─â fie dizolvat─â de precipita╚Ťii ╚Öi s─â ajung─â ├«n p├ónza freatic─â sau ├«n apele de suprafa╚Ť─â. Chiar dac─â dilu╚Ťia ├«n care ajung este foarte mare, ├«nc─â se pot produce numeroase nepl─âceri, put├ónd provoca intoxica╚Ťii ale copiilor sau ale unor persoane mai sensibile.

Un alt pericol, major, este acela al ingerării de către alte animale ori de către păsări. De altfel, în fiecare toamnă presa prezintă știri despre căprioare sau păsări otrăvite în număr mare în preajma unor ferme.

Pentru ├«nl─âturarea acestor riscuri, cea mai recomandat─â solu╚Ťie de c─âtre speciali╚Öti este folosirea a╚Öa-numitelor sta╚Ťii de intoxicare. Acestea sunt ni╚Öte incinte, de dimensiuni destul de reduse, ├«n care se pune otrava. Construc╚Ťia lor este astfel realizat─â ├«nc├ót s─â permit─â accesul ├«n interior doar al ╚Öoarecilor ╚Öi ╚Öobolanilor. De asemenea, otrava este ferit─â ╚Öi de apa din precipita╚Ťii. Astfel, sunt protejate at├ót animalele din ├«mprejurimi, c├ót ╚Öi apele. Asta ca s─â nu mai vorbim despre copiii sau alte persoane care, umbl├ónd pe c├ómp, pot s─â intre, ├«n mod incon╚Ötient, ├«n contact cu otrava!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: