Data publicării: 26 noiembrie 2021

Un important factor perturbator pe timpul iernii, atât în spațiile închise, de depozitare, cât și în livezi, sunt rozătoarele. Sezonul rece le reduce semnificativ posibilitățile de a-și procura hrana, așa că încep să o caute prin ferme sau prin livezi. Iar pagubele produse sunt de multe ori însemnate.

Pisica și centrele de intoxicare – cele mai eficiente mijloace de combatere

În spațiile de depozitare, șoarecii și șobolanii pot produce pagube importante. În afară de acest aspect, aceste animale pot transmite numeroase boli periculoase pentru animalele din gospodărie și pentru oameni. De aceea, trebuie acționat pentru combaterea lor.

În gospodăriile mici, mijloacele aplicate sunt mai numeroase. Una dintre cele mai sigure este pisica. O pisică poate distruge toți șoarecii din gospodărie într-un timp relativ scurt. Pe de altă parte, mirosul pe care îl lasă alungă rozătoarele.

Tot în gospodării mai mici se pot utiliza și capcanele mecanice. Acestea pot fi foarte eficiente, dar trebuie supravegheate pentru a fi golite și rearmate.

Cea mai largă eficiență dovedită o are utilizarea otrăvurilor speciale. Aceasta, însă, prezintă și unele dezavantaje. Cel mai important este acela că poate afecta și alte categorii de animale. Pentru reducerea acestui risc, de câțiva ani a fost introdusă utilizarea „centrelor de intoxicare”. Acestea sunt practic niște cutii închise, în care accesul este posibil doar prin două orificii exterioare. Otrava se află la interior, ceea ce o face mai atractivă pentru rozătoare. În același timp, nici păsările și nici alte animale, nu mai ajung la otravă. Doar veverițele sau altele asemenea mai pot deveni victime accidentale.

Rezultatele folosirii acestor dispozitive sunt, într-adevăr, excelente. De aceea, utilizarea lor a devenit uzuală, atât în câmp sau în zone deschise, cât și în spațiile închise.

O altă metodă de combatere a rozătoarelor o reprezintă dispozitivele cu ultrasunete. Trebuie să explicăm, din capul locului, că acestea nu ucid, ci doar sperie rozătoarele. Practic, la anumite intervale de timp, aparatele respective emit un zgomot care nu este perceput de către urechea umană, dar este auzit ca un „țipăt” de șoareci și șobolani. Iritați de zgomot, aceștia părăsesc zona.

În concluzie, cele mai eficiente metode rămân raticidele clasice, dar manipulate cu respectarea tuturor regulilor de siguranță indicate de producători și specialiști!

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: