Data publicării: 17 iunie 2022

Seceta este una dintre cele mai mari amenințări la adresa dezvoltării durabile, în special în țările în curs de dezvoltare, dar, din ce în ce mai pregnant, și în țările dezvoltate. De fapt, prognozele estimează că până în anul 2050 seceta ar putea afecta peste trei sferturi din populația lumii. Așa după cum arată statisticile Organizației Mondiale de Meteorologie (OMM), numărul și durata perioadelor de secetă a crescut cu 29% din 2000, comparativ cu cele două decenii precedente.

Peste 2,3 miliarde de oameni se confruntă deja cu stresul hidric. Nicio țară nu este imună la secetă, mai atenționează UN-Water, organismul ONU pentru apă.

În acest an, logo-ul Zilei Internaționale Împotriva Deșertificării și Secetei este „Trecem împreună de secetă”. Mesajul subliniază necesitatea unei acțiuni timpurii și comune pentru a evita consecințele dezastruoase pentru umanitate și ecosistemele planetare, se arată în mesajul ONU.

Deșertificarea ne amenință pe toți!

Deșertificarea reprezintă degradarea terenurilor din zonele aride, semiaride și subumede uscate. Este cauzată în principal de activitățile umane și de variațiile climatice. Deșertificarea nu se referă doar la extinderea deșerturilor existente. Se întâmplă deoarece ecosistemele uscate, care acoperă peste o treime din suprafața pământului mondial, sunt extrem de vulnerabile la supraexploatare și la utilizarea necorespunzătoare a terenurilor. Sărăcia, instabilitatea politică, defrișările, pășunatul excesiv și practicile greșite de irigare pot submina productivitatea pământului.

Ziua Mondială de Combatere a Deșertificării și Secetei este sărbătorită în fiecare an, la 17 iunie, începând din 1994, pentru a promova conștientizarea publicului cu privire la eforturile internaționale de combatere a deșertificării. Ziua este un moment unic pentru a reaminti tuturor că neutralitatea degradării terenurilor este realizabilă prin rezolvarea problemelor, implicarea puternică a comunității și cooperarea la toate nivelurile.

Și în România, la fel ca în toată lumea, fenomenul deșertificării își face cunoscută prezența, în mai multe zone. Cel mai pregnant, este vizibil în sudul Olteniei. Cât despre secetă, nu trebuie să fi specialist pentru a observa cât au scăzut cantitățile de precipitații, de la an la an! Problema necesită și mai multă atenție acum! Convenția Națiunilor Unite pentru Combaterea Deșertificării (UNCCD) face apel la toți membrii comunității globale să trateze pământul ca pe un capital natural limitat și prețios și să facă eforturi pentru a restaura Pământul.

Îmbunătățirea capacității solurilor nisipoase de a reține apa se poate face cu ușurință în condițiile pedo-climatice ale României prin utilizarea gunoiului de grajd. Acesta trebuie încorporat în sol odata cu arătura, la o adâncime recomandată de 25 – 30 cm.

Fiecare are un rol de jucat, căci pentru că fiecare există o miză în viitor!

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: