Data publicării: 4 iunie 2019

Așa cum am arătat deja, dăunătorii din culturi pot fi înlăturați și fără folosirea insecticidelor clasice, care poluează solul și apa din pânza freatică. Pe lângă dușmanii naturali despre care am vorbit, se pot folosi și unele tehnici de cultură.

Intercalarea plantelor repelente în culturile legumicole

O soluție care a fost utilizată cu succes pentru îndepărtarea unor dăunători specifici anumitor culturi este intercalarea cu plante repelente (plante care prin calitățile lor îndepărtează dăunătorii).

Un exemplu în acest sens, este alungarea gândacului de Colorado din culturile de cartof prin utilizarea crizantemelor. Un experiment a fost făcut în județul Teleorman. La patru rânduri de cartofi a fost plantat și un rând de crizanteme. Rezultatul a fost mai mult decât notabil. Gândacii de Colorado nu au apărut decât sporadic, și nu au depus ouă pe cartofii apărați de crizanteme, deși nu au fost tratați cu nici un fel de insecticid. Crizantemele folosite erau din soiuri diferite.

Este de notat faptul că scăderea cu 20% a suprafeței plantate cu cartofi (prin înlocuirea unui rând din cinci cu crizanteme) n-a însemnat și o scădere de venit. Pe de o parte cantitatea de cartofi recoltată a fost mai mare, în absența pagubelor cauzate de Colorado. Pe de altă parte, florile crizantemelor au fost valorificate și ele.

Un efect similar în combaterea dăunătorilor îl au și gălbenelele (Calendula officinalis). Cultivate în apropierea roșiilor, ardeilor, salatei, verzei sau sfeclei, alungă cea mai mare parte dintre dăunători, chiar și din sol. În plus, inhibă dezvoltarea unor specii de buruieni. Și gălbenelele pot fi valorificate. În timpul sezonului, pe măsură ce apar, se pot recolta florile, iar la sfârșitul sezonului întreaga plantă. Utilizările sunt deosebit de variate, atât în cosmetică, cât și în medicină.

La fel de eficientă se dovedește și populara crăiță, intercalată între rândurile de roșii, ardei sau varză.

Folosind astfel de metode, culturile vor avea de câștigat în ceea ce privește aspectul calitativ, dar și cel estetic. De asemenea, producția gospodăriei se va îmbogăți și cu flori, iar apa din fântână va fi mai curată!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: