Data publicării: 20 noiembrie 2020

Indiferent de anotimp, colectarea gunoiului de grajd este un proces care trebuie să respecte un set de reguli stricte. Doar în acest mod sunt atinse obiectivele principale: evitarea poluării cu azot a apelor freatice și de suprafață din zonă, valorificarea acestei resurse și înlăturarea inconvenientelor pe care le aduce în gospodărie. Doar că, în fiecare sezon apar aspecte specifice, care fac ca unele reguli să se modifice.

Iarna, poluarea poate fi mai gravă decât vara!

În timpul iernii, temperaturile mai scăzute fac ca gunoiul de grajd să se descompună mai lent. Din acest motiv, disconfortul pe care îl cauzează prin prezența sa în gospodărie, scade. La fel se întâmplă și în ceea ce privește prezența muștelor și a altor insecte supărătoare. Dacă vara gunoiul de grajd acționează ca un magnet asupra acestora, în timpul sezonului rece insectele devin insesizabile.

Cu toate acestea, nu înseamnă că riscul poluării cu azot scade. Dimpotrivă, este chiar mai mare. În lipsa unor plante care să consume nitrații, aceștia ajung în întreaga cantitate în pânza freatică care alimentează fântânile.

Ca o concluzie la cele enumerate până acum, pe timpul iernii curățenia în grajduri se poate face la intervale mai mari decât vara, dar cu o condiție esențială: sistemul de hidroizolație al podelelor și sistemul de colectare a fracției lichide să fie în perfectă stare. Ele trebuie să fie capabile să împiedice în totalitate pătrunderea azotului din gunoiul de grajd în solul din zona adăposturilor pentru animale.

Colectarea gunoiului de grajd trebuie făcută cu aceeași grijă, indiferent de sezon. Depozitarea se face conform regulilor obișnuite. În schimb, manipularea în vederea compostării se face ținând seama de faptul că la suprafață procesul este mai lent, eventual chiar stopat, în timp ce la interior este mai rapid. De aceea, este bine ca amestecul grămezilor de gunoi să se facă mai des, pentru o compostare uniformă. Pe timpul desfășurării operațiunii se va acorda atenție ca gunoiul manipulat să rămână în permanență pe platformă!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: