Data public─ârii: 20 noiembrie 2020

Indiferent de anotimp, colectarea gunoiului de grajd este un proces care trebuie s─â respecte un set de reguli stricte. Doar ├«n acest mod sunt atinse obiectivele principale: evitarea polu─ârii cu azot a apelor freatice ╚Öi de suprafa╚Ť─â din zon─â, valorificarea acestei resurse ╚Öi ├«nl─âturarea inconvenientelor pe care le aduce ├«n gospod─ârie. Doar c─â, ├«n fiecare sezon apar aspecte specifice, care fac ca unele reguli s─â se modifice.

Iarna, poluarea poate fi mai gravă decât vara!

├Än timpul iernii, temperaturile mai sc─âzute fac ca gunoiul de grajd s─â se descompun─â mai lent. Din acest motiv, disconfortul pe care ├«l cauzeaz─â prin prezen╚Ťa sa ├«n gospod─ârie, scade. La fel se ├«nt├ómpl─â ╚Öi ├«n ceea ce prive╚Öte prezen╚Ťa mu╚Ötelor ╚Öi a altor insecte sup─âr─âtoare. Dac─â vara gunoiul de grajd ac╚Ťioneaz─â ca un magnet asupra acestora, ├«n timpul sezonului rece insectele devin insesizabile.

Cu toate acestea, nu ├«nseamn─â c─â riscul polu─ârii cu azot scade. Dimpotriv─â, este chiar mai mare. ├Än lipsa unor plante care s─â consume nitra╚Ťii, ace╚Ötia ajung ├«n ├«ntreaga cantitate ├«n p├ónza freatic─â care alimenteaz─â f├ónt├ónile.

Ca o concluzie la cele enumerate p├ón─â acum, pe timpul iernii cur─â╚Ťenia ├«n grajduri se poate face la intervale mai mari dec├ót vara, dar cu o condi╚Ťie esen╚Ťial─â: sistemul de hidroizola╚Ťie al podelelor ╚Öi sistemul de colectare a frac╚Ťiei lichide s─â fie ├«n perfect─â stare. Ele trebuie s─â fie capabile s─â ├«mpiedice ├«n totalitate p─âtrunderea azotului din gunoiul de grajd ├«n solul din zona ad─âposturilor pentru animale.

Colectarea gunoiului de grajd trebuie f─âcut─â cu aceea╚Öi grij─â, indiferent de sezon. Depozitarea se face conform regulilor obi╚Önuite. ├Än schimb, manipularea ├«n vederea compost─ârii se face ╚Ťin├ónd seama de faptul c─â la suprafa╚Ť─â procesul este mai lent, eventual chiar stopat, ├«n timp ce la interior este mai rapid. De aceea, este bine ca amestecul gr─âmezilor de gunoi s─â se fac─â mai des, pentru o compostare uniform─â. Pe timpul desf─â╚Öur─ârii opera╚Ťiunii se va acorda aten╚Ťie ca gunoiul manipulat s─â r─âm├ón─â ├«n permanen╚Ť─â pe platform─â!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: