Data public─ârii: 29 iulie 2020

Colectarea gunoiului de grajd trebuie făcută conform normelor în vigoare, adică cele prevăzute de Codul de Bune Practici Agricole (CBPA), indiferent de locul unde se află animalele.

Pe timpul sezonului cald, ├«ntr-o bun─â parte din ╚Ťara noastr─â, animalele sunt mutate temporar din gospod─ârie. Dar ╚Öi pe timpul deplas─ârii ├«n zonele de p─â╚Öunat sau ├«n ad─âposturile temporare de var─â trebuie respectate normele de prevenire a polu─ârii apelor cu azot. Asta cu at├ót mai mult cu c├ót, de regul─â, ad─âposturile temporare se afl─â ├«n zonele de munte, acolo unde r├óurile de-abia se formeaz─â. O poluare produs─â acolo poate afecta o zon─â mult mai ├«ntins─â dec├ót una produs─â mai ├«n aval!

Distan╚Ťa fa╚Ť─â de sursele de ap─â trebuie respectat─â cu sfin╚Ťenie!

În cazul adăposturilor temporare, trebuie respectate o serie de reguli, destul de simple, care, împreună, fac posibilă evitarea poluării apelor cu azot. Printre cele mai importante este cea referitoare la târlire, despre care am mai pomenit și asupra căreia vom reveni pe larg.

O alt─â regul─â important─â este cea referitoare la modul ├«n care se depoziteaz─â gunoiul colectat din ad─âposturi. Prin similitudine, ele sunt acelea╚Öi ca ╚Öi la depozitarea temporar─â ├«n c├ómp. ├Än primul r├ónd, trebuie respectate distan╚Ťele de cel pu╚Ťin 20 de metri fa╚Ť─â de cursurile de ap─â (inclusiv lacuri ╚Öi acumul─âri de ap─â), drenuri deschise sau astupate cu materiale cu permeabilitate ridicat─â (nisip, pietri╚Ö, etc). Fa╚Ť─â de foraje hidrogeologice, pu╚Ťuri sau izvoare distan╚Ťa trebuie s─â fie de 50 de metri, iar ├«n cazul forajelor ori f├ónt├ónilor utilizate pentru furnizarea public─â de ap─â potabil─â cre╚Öte la 250 de metri!

La baza depozitului se așează o folie impermeabilă, peste care se pune un pat de paie. De asemenea, laturile depozitului și, în mod special, cea aflată la baza pantei, se înconjoară cu paie.

Foarte important este că depozitarea temporară a gunoiului în zone inundabile este strict interzisă!

Dup─â ├«ncetarea utiliz─ârii ad─âpostului temporar, gunoiul rezultat este fie aplicat pe paji╚Ötile din zon─â, ├«n condi╚Ťiile ar─âtate de CBPA, fie transportat ╚Öi folosit ├«n alte zone.

Respectând aceste reguli, putem păstra apele curate, pentru noi și pentru familiile noastre!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: