Data public─ârii: 26 mai 2022

Frac╚Ťia lichid─â din gunoiul de grajd con╚Ťine cantit─â╚Ťi destul de ├«nsemnate de azot. Fiind lichid─â, se infiltreaz─â mult mai rapid ├«n sol dec├ót partea solid─â. Ca urmare, riscul de poluare a apelor subterane, dar ╚Öi a celor de suprafa╚Ť─â din apropierea fermei, este semnificativ mai mare.

Din acest motiv, frac╚Ťia lichid─â trebuie colectat─â separat!

Colectarea separată împiedică volatilizarea azotului din uree

Frac╚Ťia lichid─â este alc─âtuit─â din urina ╚Öi din apa pluvial─â c─âzut─â pe suprafa╚Ťa platformei de colectare. Acestea se colecteaz─â prin intermediul unor canele colectoare ╚Öi se dirijeaz─â separat c─âtre rezervorul de depozitare, care trebuie s─â aib─â o capacitate de aproximativ trei ÔÇô cinci metri cubi pentru fiecare sut─â de tone de gunoi de grajd.

Acoperirea platformei de colectare a gunoiului de grajd conduce la reducerea volumului necesar pentru frac╚Ťia lichid─â. De asemenea, favorizeaz─â cre╚Öterea cantit─â╚Ťii de azot din gunoiul de grajd ce urmeaz─â s─â se composteze deoarece amoniacul este re╚Ťinut ├«n structura acestuia (inclusiv a paielor) ╚Öi se transform─â, prin contact cu apa, ├«n amoniu (care este accesibil plantelor).

Urina trebuie colectat─â direct din grajd ╚Öi depozitat─â c├ót mai rapid! Con╚Ťine circa 1% azot, ├«n special sub form─â de uree, care se transform─â u╚Öor ├«n amoniac ce se poate pierde prin volatilizare.

Pentru o corect─â dimensionare a capacit─â╚Ťii de stocare a platformelor, calculul trebuie f─âcut pornind de la o durat─â de p─âstrare egal─â cu perioada de interdic╚Ťie a aplic─ârii ├«ngr─â╚Ö─âmintelor plus ├«nc─â 30 de zile, ├«n eventualitatea unor ierni prelungite.

Pentru realizarea mai u╚Öoar─â a calculului se pot utiliza aplica╚Ťiile online aflate pe site-ul apanoastra.ro.

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: