Data public─ârii: 13 februarie 2019

A╚Öa cum am precizat ╚Öi ├«n articolul precedent, Codul de Bune Practici Agricole (CBPA) este, dincolo de un act normativ, un adev─ârat manual, la ├«ndem├óna tuturor. Acesta ofer─â fermierilor informa╚Ťii care ├«i ajut─â, spre exemplu, s─â calculeze capacitatea de stocare a gunoiului de grajd ├«n func╚Ťie de tipul ╚Öi num─ârul de animale de╚Ťinute, s─â ├«mpr─â╚Ötie ├«ngr─â╚Ö─âmintele ├«n cantit─â╚Ťi corect adaptate fiec─ârui tip de cultur─â ╚Öi ├«n perioadele permise, s─â completeze un plan de fertilizare, ╚Öi altele asemenea.

Pentru a veni în sprijinul agricultorilor, vom prezenta în continuare pe scurt capitolele Codului, urmând ca în articolele noastre viitoare să dezvoltăm principalele sale prevederi.

Cum este structurat Codul de Bune Practici Agricole

├Än primul s─âu capitol, Codul prezint─â pe scurt modul ├«n care apa ╚Öi solul trebuie utilizate de c─âtre oameni cu respectarea principiilor sustenabilit─â╚Ťii, fiind resurse naturale limitate. ├Än acest context se explic─â ├«n ce mod agricultura, dac─â nu respect─â anumite reguli, devine un factor poluant al mediului, ├«n special al solului ╚Öi al apei. ├Än capitolul al doilea sunt prezentate defini╚Ťiile termenilor utiliza╚Ťi, astfel ├«nc├ót s─â poat─â fi evitate interpret─ârile neclare.

Urm─âtorul capitol prezint─â criteriile pe baza c─ârora sunt identificate ├«n Rom├ónia apele afectate sau susceptibil s─â fie afectate de poluarea cu nitra╚Ťi din surse agricole, principalul reper fiind dep─â╚Öirea concentra╚Ťiei maxime admise de nitra╚Ťi (50 mg/l). ├Äntreg cadrul legislativ na╚Ťional ├«n materie reflect─â prevederile Directivei Nitra╚Ťi, ├«n ╚Ťara noastr─â fiind implementat un Program de ac╚Ťiune la nivel na╚Ťional care are ca obiectiv principal reducerea ╚Öi prevenirea polu─ârii apelor cu nitra╚Ťi din surse agricole ╚Öi a eutrofiz─ârii apelor de suprafa╚Ť─â.

Capitolul 4 din Cod este dedicat prezent─ârii detaliate a tipurilor de ├«ngr─â╚Ö─âminte folosite ├«n agricultur─â, precum ╚Öi modul ╚Öi/sau sursa de ob╚Ťinere, ├«mpreun─â cu con╚Ťinutul de substan╚Ť─â activ─â pentru fiecare. Corelat cu acest aspect sunt prezentate principiile generale ale fertiliz─ârii ├«n mod ra╚Ťional, modul ├«n care ├«ngr─â╚Ö─âmintele ac╚Ťioneaz─â asupra plantelor, dar ╚Öi riscurile pe care le prezint─â ├«n raport cu solul ╚Öi apa.

Urm─âtoarele dou─â capitole sunt deosebit de utile pentru agricultori. Acestea cuprind normele generale pentru depozitarea ╚Öi manipularea ├«ngr─â╚Ö─âmintelor chimice, precum ╚Öi pentru depozitarea ╚Öi managementul gunoiului de grajd ╚Öi efluen╚Ťilor din exploata╚Ťiile agro-zootehnice.

Capitolul 7 explic─â pe larg, cu exemple concrete, principiile aplic─ârii corecte a ├«ngr─â╚Ö─âmintelor cu azot, cum, c├ónd ╚Öi ├«n ce cantit─â╚Ťi se ├«mpr─â╚Ötie ├«n func╚Ťie de culturi, sol, vreme, stadiu de ├«nghe╚Ť, pant─â ╚Öi mul╚Ťi al╚Ťi factori. Sunt prezentate aspecte care influen╚Ťeaz─â dinamica azotului, precum ╚Öi c─âi care conduc la reducerea consumului de ├«ngr─â╚Ö─âminte, cum ar fi, de exemplu, rota╚Ťia culturilor.

Ca o consecin╚Ť─â fireasc─â, capitolul 8 ofer─â solu╚Ťii specifice de management agricol menite s─â limiteze transferul de nitra╚Ťi c─âtre corpurile de ap─â, iar din capitolul urm─âtor fermierii pot afla care sunt m─âsurile specifice pentru o fertilizare echilibrat─â ├«n condi╚Ťii de iriga╚Ťie.

├Än final, capitolul 10 prezint─â instruc╚Ťiuni cu privire la modul ├«n care fermierii au obliga╚Ťia de a ├«ntocmi ╚Öi p─âstra documentele de eviden╚Ť─â ale exploata╚Ťiei agricole ├«n vederea verific─ârii de c─âtre autorit─â╚Ťile de inspec╚Ťie ╚Öi control.

Ca un plus, cele 10 anexe la Cod constituie o baz─â de date ╚Öi informa╚Ťii de un real folos, acoperind mai multe domenii de interes.

├Än concluzie, recomand─âm acest Cod, disponibil aici, ca pe o lectur─â important─â ce se adreseaz─â tuturor categoriilor de agricultori, indiferent dac─â practic─â o agricultur─â conven╚Ťional─â, durabil─â, ecologic─â, de precizie ori de alt tip.