Data public─ârii: 12 februarie 2019

Codul de Bune Practici Agricole pentru protec╚Ťia apelor ├«mpotriva polu─ârii cu nitra╚Ťi din surse agricole, pe scurt CBPA, a fost adoptat din necesitatea transpunerii ├«n dreptul intern a prevederilor Directivei Nitra╚Ťi. ├Än urma aprob─ârii sale prin Ordin de Ministru, Codul a c─âp─âtat putere de lege ╚Öi trebuie aplicat de orice fermier sau gospodar.

Ce este Codul de Bune Practici Agricole?

CBPA este elaborat de speciali╚Öti ├«n domeniile agriculturii, mediului, apelor ╚Öi altor domenii conexe, ├«n colaborare cu fermieri, fie ei axa╚Ťi pe zootehnie, horticultur─â sau pe cultura mare. De aceea, este realizat ca un set de reguli, simple, dar cu eficien╚Ť─â mare, ce pot fi aplicate de oricine. Aceste reguli acoper─â toate aspectele practice de care se pot lovi agricultorii, indiferent de complexitatea activit─â╚Ťii lor.

Pentru ca prevederile sale să fie permanent adaptate la realitatea din teren, la fiecare patru ani CBPA este supus dezbaterii publice și, dacă este cazul, actualizat.

├Än multe situa╚Ťii CBPA poate servi ╚Öi ca un manual, atunci c├ónd micii fermieri sau gospodarii abordeaz─â activit─â╚Ťi noi pentru ei. Tocmai de aceea, e bine ca oricine are preocup─âri legate de agricultur─â, indiferent sub ce aspect, s─â aib─â undeva, la ├«ndem├ón─â, Codul. Noi vi-l punem la dispozi╚Ťie aici.

Regulile trebuie respectate

├Än afar─â de utilitatea sa practic─â, un alt motiv important pentru a urma prevederile sale este c─â acordarea subven╚Ťiilor de c─âtre Agen╚Ťia de Pl─â╚Ťi ╚Öi Interven╚Ťii ├«n Agricultur─â (APIA) este condi╚Ťionat─â de respectarea prevederilor Codului.

Dar, peste toate acestea, respectarea regulilor cuprinse în CBPA garantează că vom păstra apa curată, bună, pentru noi și pentru copiii noștri! Fie și doar din acest motiv, merită să respectăm prevederile sale!

Dealtfel, chiar ├«n capitolul introductiv, la punctul 4, se precizeaz─â c─â ÔÇ×produc─âtorii agricoli ┼či fermierii (…) trebuie s─â con┼čtientizeze c─â interesele lor economice de ob┼úinere de produc┼úii profitabile trebuie armonizate cu exigen┼úele privind protec┼úia ┼či conservarea mediului ├«nconjur─âtor, pentru a convie┼úui ├«n prezent, dar ┼či ├«n viitor, ├«ntr-o ┼úar─â frumoas─â, curat─â ┼či prosper─âÔÇŁ.