După cum am arătat și în prima parte a acestui articol, Institutul Național de Sănătate Publică a editat un ghid referitor la apa de fântână.
Aproape toate cazurile de cianoză infantilă de origine toxică, sunt întâlnite în primele 3 luni de viață, în special la nou-născutul prematur. Atunci când fântâna este deja puternic poluată și concentrația de azotați este mare, boala poate apărea la orice vârstă, de la copii la adulți.
Toxicitatea nitraților este cauzată de transformarea acestora în nitriți la nivelul intestinului subțire. Methemoglobina (MeHb), rezultatul toxic cel mai întâlnit prin ingestia de apă provenind din fântâni sau puțuri contaminate, este un compus similar hemoglobinei, doar că ionul feros (Fe2+) (ion central al hemoglobinei) a fost ionizat la ionul feric (Fe3+), incapabil să asigure transportul oxigenului în sânge.
Nivelul normal al methemoglobinei în sânge este între 1 și 3%. Afectarea transportului de oxigen se manifestă clinic atunci când concentrația MeHb atinge concentrații de 10% sau mai mari. Simptomul principal este cianoza (învinețirea), iar la concentrații ale MeHb mai mari de 80% pot apărea asfixia și moartea. Copiii sub trei ani sunt mult mai susceptibili, comparativ cu copiii mari și adulții, excepție făcând femeile însărcinate și persoanele cu anumite deficiențe genetice.
Fierberea apei nu îndepărtează primejdia!
Colectivul de medici care a elaborat ghidul „Apa de fântănă: contaminarea cu nitrați și methemoglobinemia” atrage atenția că prin fierbere apei din fântână concentrația de nitrați conținută de aceasta crește, din cauza procesului de evaporare a apei. Așa că, prin procesul de fierbere se obine reducerea de microbi existenți în apă, dar nu se elimină nitrații.
Având în vedere cele arătate mai sus, specialiștii care au întocmit ghidul recomandă prezentarea de urgență la medicul de familie sau la spital, în cazul în care nou-născutul are următoarele simptome:
- învinețirea (cianoza) buzelor, urechilor și nasului și/sau a membrelor inferioare și superioare
- greutate în respirație – DISPNEE;
- bătăi rapide ale inimii – TAHICARDIE;
- AGITAŢIE.
Sursa: MINISTERUL SĂNĂTĂȚII – INSTITUTUL NAȚIONAL DE SĂNĂTATE PUBLICĂ – APA DE FÂNTÂNĂ: CONTAMINAREA CU NITRAȚI ȘI METHEMOGLOBINEMIA Ghid pentru medici de familie, medici igieniști DSP și populație