Data publicării: 17 ianuarie 2019

Institutul Național de Sănătate publică (INSP) s-a confruntat, în 2012, cu răspândirea pe scară largă a cianozei infantile și a fost nevoit să elaboreze un Ghid pentru medicii de familie, medicii igieniști din direcțiile de sănătate publică (DSP) și pentru populație.

Cianoza infantilă, cunoscută la noi în țară și ca „boala albastră a nou-născutului” (methemoglobinemia acută infantilă, în termeni medicali), a fost recunoscută ca fiind o problemă de sănătate publică în zonele rurale începând cu anul 1955, dar au fost făcute raportări referitoare la această boală începând cu 1984. Astfel, între anii 1985 și 1996 s-au înregistrat la INSP 2.913 cazuri de cianoză infantilă (grupa de vârstă 0 – 1 an), din care 102 au fost urmate de deces. Cazurile raportate au provenit din 26 de județe, precum și din zona limitrofă a municipiului București.

În perioada 1997-2005 s-au înregistrat la nivel național 3.314 cazuri de cianoză infantilă la copii sub 1 an, cu o rată medie anuală de 368 de cazuri. În anul 2006 s-au înregistrat 228 de cazuri, în 26 de județe, din care 3 s-au soldat cu deces.

În cuprinsul Ghidului, medicii avertizează că cianoza infantilă poate apărea în contextul folosirii apei de fântână poluată cu nitrați la prepararea laptelui praf pentru copiii de până intr-un an.

Conform studiului INSP, evaluările centralizate la nivel național au ierarhizat județele României din punct de vedere al frecvenței poluării apei cu nitrați, de la zone fără risc (Maramureș, Sibiu, Timiș, Harghita), până la județe cu peste 75% din fântâni cu concentrații mari de nitrați în apă, peste limita admisă de 50 mg/litru (Dolj, Mehedinți, Botoșani).

Riscul apariției cianozei infantile rămâne prezent?!

Atât ca număr absolut, cât și ca nivel al incidenței, se constată o scădere a numărului de cazuri, ca urmare a investițiilor de prevenire a polurii apelor cu nitrați și a măsurilor intensive de comunicare a riscului și conștientizare a populației, prin conlucrarea medicilor de familie și a celor din DSP județene pentru educarea populației din zonele cu risc.

Cu toate acestea, cazuri de intoxicație acută cu nitrați la sugar și chiar decese încă se mai raportează, incidențe ridicate înregistrându-se mai ales în zona Moldovei, unde fântânile individuale încă reprezintă sursa principală de apă potabilă.

Astfel, pentru anul 2011 s-au raportat la nivel național 84 de cazuri, din care 60% în regiunea nord est. În ultimii ani s-a menținut tendința de scădere a numărului de cazuri, dar riscul apariției cianozei infantile se menține în continuare.

În următorul articol, vă vom prezenta simptomele și riscurile cianozei infantile, precum și modul în care le puteți evita…

Sursa: MINISTERUL SĂNĂTĂȚII – INSTITUTUL NAȚIONAL DE SĂNĂTATE PUBLICĂ – APA DE FÂNTÂNĂ: CONTAMINAREA CU NITRAȚI ȘI METHEMOGLOBINEMIA Ghid pentru medici de familie, medici igieniști DSP și populație