Data publicării: 1 aprilie 2021

Evoluția vremii în luna martie a făcut ca majoritatea planurilor făcute în februarie, când timpul se arăta prietenos, să fie spulberate. În consecință, multe dintre lucrările pe care fermierii le programaseră în luna precedentă au devenit urgențele lunii aprilie!

Condițiile actuale comparativ cu cele de anul trecut

Una dintre certitudinile cu care începem luna este că pandemia de Covid-19 încă ne face viața complicată. Deja este a doua campanie de primăvară în care trebuie respectate normele de protecție și de distanțare. Le-am repetat de atâtea ori, încât le visăm și noaptea. În primul rând, portul măștii, apoi spălatul ori dezinfectatul mâinilor cât mai des posibil, păstrarea distanței de cel puțin 1,5-2 metri între indivizi. Mai adăugăm respectarea normelor privind numărul maxim de persoane ce se pot aduna într-un spațiu închis sau deschis.

Pe de altă parte, față de anul trecut avem o certitudine: știm că vaccinarea, care deja a ajuns la faza de masă, ne va ajuta să depășim, probabil în toamnă, și această cumpănă și să revenim la normalitatea de acum doi ani.

O altă certitudine, de bun augur, este și aceea a precipitațiilor bogate din ultima lună. Conform buletinelor agrometeorologice, aprovizionarea cu apă a solului pe profilul 0-100 cm este optimă sau apropiată de optim, la nivelul întregii țări. Ca urmare, procesele vegetative ale speciilor de câmp (orz, grâu de toamnă, rapiţă) se vor desfăşura uşor mai lent în majoritatea regiunilor, iar în nordul şi centrul ţării se va continua stadiul de repaus biologic.

Sub aspect fenologic, cerealierele de toamnă (orz şi grâu) vor parcurge răsărirea, formarea frunzei a treia şi înfrăţirea (10-100%), precum şi izolat începutul alungirii tulpinii (10-20%), îndeosebi în sudul ţării. În general, starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta bună şi medie, respectiv medie şi slabă în culturile tardive, mai spun specialiștii.

În concluzie, avem o serie de provocări și incertitudini, dar și o serie de atuuri. Am învățat cum să lucrăm în siguranță și eficient în condiții de pandemie. Avem și avantajul că știm că normalizarea situației se apropie.

La capitolul provocări avem volumul mare de muncă care este reclamat de lucrările ce s-au adunat în aprilie și care nu pot fi amânate. De efectuarea lor la timp depinde recolta de la toamnă!

În desfășurarea tuturor acestora, trebuie să nu uităm nicio clipă că dacă nu respectăm regulile împotriva poluării apelor cu azot, atunci aproape nimic nu ne mai poate salva!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: