
Iarna aceasta a fost una cu totul deosebită. Temperaturile au variat, de la prea ridicate la normale și invers. Și regimul precipitațiilor a fost atipic. Centrul European pentru Studii Combinate (JRC) a emis un raport propriu asupra efectelor pe care le prognozează asupra culturilor din Europa.
Vremea uscată rămâne principala grijă
Nu sunt de așteptat daune cauzate de îngheț, deoarece temperaturile de iarnă doar revin la normal după o perioadă excepțional de caldă. Există încă îngrijorări cu privire la culturile din mai multe regiuni (Spania, Italia, Turcia) care au înregistrat un deficit de precipitații distinct. Conform ediției din februarie 2023 a Buletinului JRC MARS – Monitorizarea culturilor în Europa, condițiile termice de la începutul anului au fost caracterizate de o tranziție de la condiții excepțional de calde la condiții de iarnă mai normale în majoritatea regiunilor agricole, dar fără perioade de frig distincte.
Ca urmare, culturile de iarnă și-au refăcut toleranța la îngheț și nu se așteaptă să se fi produs niciun fel de daune cauzate de îngheț în afara celor raportate în ediția din ianuarie a Buletinului.
Conform prognozei meteo actuale, riscul de îngheț în zilele următoare rămâne foarte scăzut, chiar și în nordul, sud-centrul și estul Europei, unde surplusul de temperatură a fost mai persistent.
Vremea uscată rămâne o preocupare în regiunile sudice. Mai multe regiuni au înregistrat (și unele continuă să înregistreze) un deficit de precipitații distinct. Acest lucru este deosebit de îngrijorător în sudul și centrul Spaniei, nordul Italiei, vestul Turciei și regiunea Magreb.
În Spania, Italia și Turcia, principala îngrijorare pentru agricultori este nivelul scăzut al apei stocate în rezervoare și în pachetele de zăpadă (în special în nordul Italiei). Această apă va fi necesară pentru irigare primăvara și vara, pe măsură ce cererea de apă a culturilor crește.
Nu se preconizează impacturi negative ale surplusului de precipitații în regiunile sud-centrale. Se observă un surplus de precipitații în unele părți din Slovacia, Ungaria și Croația, precum și în centrul României, dar pentru zilele următoare sunt prognozate condiții mai uscate decât de obicei în aceste regiuni, iar impactul asupra culturilor nu este considerat un motiv de îngrijorare în prezent.