Data public─ârii: 14 iulie 2022

Unul dintre cele mai importante proiecte ├«n domeniul conserv─ârii ╚Öi ├«mbun─ât─â╚Ťirii calit─â╚Ťii solurilor din Europa a fost SoilCare. Un consor╚Ťiu alc─âtuit din 28 de universit─â╚Ťi ╚Öi institute de cercetare din ├«ntreaga Europ─â – ├«ntre care s-a aflat ╚Öi Institutul Na╚Ťional de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie ╚Öi Protec╚Ťia Mediului (ICPA) ÔÇô a studiat metodele aplicate ├«n agricultura european─â pentru a proteja solul ├«n exploata╚Ťiile agricole.

SoilCare ÔÇô un proiect pentru fermierii europeni

Proiectul SoilCare s-a desf─â╚Öurat pe parcursul a mai mul╚Ťi ani. Rezultatele a diferite practici agricole au fost riguros monitorizate, fiind evaluate avantajele, dezavantajele ╚Öi, evident, rezultatele. Scopul a fost acela de a identifica cele mai bune practici agricole care s─â permit─â ob╚Ťinerea unor performan╚Ťe maxime, dar cu un impact minim sau chiar pozitiv asupra calit─â╚Ťii solului. Informa╚Ťiile existente din literatur─â ╚Öi experimentele pe termen lung au fost analizate pentru a dezvolta o metodologie cuprinz─âtoare pentru evaluarea performan╚Ťei sistemelor de cultur─â la mai multe niveluri. O abordare ├«n care de pe pozi╚Ťiile tuturor factorilor implica╚Ťi a fost utilizat pentru a selecta sisteme de culturi promi╚Ť─âtoare pentru ├«mbun─ât─â╚Ťirea solului pentru evaluare ╚Ötiin╚Ťific─â ├«n 16 situri de studiu din Europa, acoperind diferite condi╚Ťii pedo-climatice ╚Öi socio-economice. Sistemele de cultur─â implementate au fost monitorizate cu implicarea p─âr╚Ťilor interesate ╚Öi au fost evaluate ├«mpreun─â cu oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â. O aten╚Ťie special─â a fost acordat─â adoptare a sistemelor de cultur─â care ├«mbun─ât─â╚Ťesc solul ╚Öi a tehnicilor agronomice ├«n interiorul ╚Öi dincolo de siturile de studiu.

Rezultatele de pe site-urile de studiu au fost extinse la nivel european pentru a trage lec╚Ťii generale despre poten╚Ťialele de aplicabilitate ale sistemelor de cultur─â care ├«mbun─ât─â╚Ťesc solul ╚Öi impactul aferent asupra rentabilit─â╚Ťii ╚Öi durabilit─â╚Ťii, inclusiv evaluarea barierelor pentru adoptare la acea scar─â. Un instrument interactiv a fost dezvoltat pentru ca utilizatorii finali s─â identifice ╚Öi s─â acorde prioritate sistemelor de cultur─â adecvate pentru ├«mbun─ât─â╚Ťirea solului oriunde ├«n Europa.

Acest pre╚Ťios instrument se traduce prin site-ul https://www.soilcare-project.eu/

├Än cadrul acestuia pute╚Ťi g─âsi, inclusiv ├«n limba rom├ón─â, date, filmule╚Ťe, explica╚Ťii care v─â ofer─â toate informa╚Ťiile necesare referitoare la culturile de acoperire, fertilizarea terenurilor ╚Öi prevenirea polu─ârii apelor ╚Öi a degrad─ârii solului.

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: