Data publicării: 25 octombrie 2019

Așa cum am spus, depozitarea gunoiului de grajd pe platforme comunale reprezintă o soluție mult mai practică și mai eficientă economic, atunci când în localitate există un număr mare de animale crescute în sistem de gospodărie individuală. În afară de aspectul economic, apare și cel al siguranței în exploatarea platformei.

Beneficii pentru micii fermieri

O platformă comunală este gestionată de un personal instruit și care știe ce are de făcut pentru a preveni riscul poluării apelor din pânza freatică sau a apelor de suprafață din vecinătate. Ba mai mult decât atât: în cazul unei platforme comunale, există puterea economică pentru construirea ei în conformitate cu toate normele tehnice și dotarea cu utilajele și anexele necesare.

Rezultatul: compostarea gunoiului de grajd se produce în condiții tehnologice și ecologice optime. Așa se obține un îngrășământ de bună calitate, care conduce la creșterea producției în zonele unde este folosit. Dar cel mai mare câștig este acela că apele din fântâni rămân curate și nu apare riscul de îmbolnăvire a locuitorilor comunei!

Practic, o platformă comunală de colectare a gunoiului de grajd funcționează astfel: gospodarii din localitate, ca și micii fermieri, pot opta pentru a-și transporta cu mijloace proprii gunoiul de grajd produs de animalele lor la platformă sau pot solicita preluarea acestuia contra cost de către operatorul platformei. Acolo, gunoiul de grajd este preluat și intră în procesul de compostare, atâta timp cât este necesar. Periodic este amestecat și udat, dacă este cazul. În momentul în care procesul de fermentație naturală a transformat gunoiul de grajd în îngrășământ, acesta este fie predat agricultorilor pentru a-l împrăștia pe teren, fie este aplicat de către operatorul platformei. Aplicarea însă, se face cu respectarea regulilor de împrăștiere din Codul de Bune Practici Agricole, pentru a evita poluarea apelor cu nitrați.

În acest mod toată lumea are de câștigat: locuitorii comunei rămân cu apa din fântâni curată și nu au temerea că o eventuală scurgere accidentală de la vecini ar putea să le infesteze sursele de alimentare. Proprietarii de animale scapă de grija platformelor individuale de colectare a gunoiului de grajd. Iar autoritățile publice locale scapă și ele de grija de a controla modul în care crescătorii de animale gestionează gunoiul de grajd, de grija că sursele de apă ale localității ar putea fi poluate, precum și de situațiile în care, din diverse motive, amplasarea unor platforme individuale provoacă probleme în localitate!

O hartă pe care sunt marcate localitățile care deja dispun de platforme comunale de colectare a gunoiului de grajd, construite cu fonduri nerambursabile accesate prin Programul Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți puteți vedea și AICI.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: