Data public─ârii: 10 noiembrie 2022

Comisia pentru Mediu, S─ân─âtate Public─â ╚Öi Siguran╚Ť─â Alimentar─â a Parlamentului European (PE) a adoptat o rezolu╚Ťie ├«n care ├«╚Öi prezint─â cererile pentru Conferin╚Ťa ONU COP27 privind schimb─ârile climatice, care are loc ├«n Egipt ├«ntre 6 ╚Öi 18 noiembrie 2022.

Atingerea actualelor obiective nu pare a fi suficient─â

Deputa╚Ťii europeni identific─â crizele climatice ╚Öi de biodiversitate ca fiind printre cele mai importante provoc─âri cu care se confrunt─â omenirea. Ace╚Ötia sunt ├«ngrijora╚Ťi de constat─ârile raportului UNEP (Programul Na╚Ťiunilor Unite pentru Mediu) privind decalajele ├«n materie de emisii pentru 2021, care spune c─â, chiar dac─â sunt puse ├«n aplicare obiectivele climatice na╚Ťionale mai ambi╚Ťioase pentru 2030 anun╚Ťate la COP26 de la Glasgow, lumea se ├«ndreapt─â c─âtre o cre╚Ötere a temperaturii cu 2,7 ┬░C. Aceasta este cu mult peste obiectivele Acordului de la Paris de limitare a ├«nc─âlzirii globale la sub 2 ┬░C ╚Öi av├ónd ca ╚Ťint─â 1,5 ┬░C.

Comitetul consider─â c─â r─âzboiul din Ucraina face cu at├ót mai urgent─â transformarea sistemului energetic global. Cu toate acestea, deputa╚Ťii europeni sunt ├«ngrijora╚Ťi de faptul c─â multe planuri na╚Ťionale privind clima am├ón─â schimb─ârile esen╚Ťiale p├ón─â dup─â 2030. ÔÇ×Trebuie luate m─âsuri urgente ├«n acest deceniuÔÇŁ, spun deputa╚Ťii europeni, subliniind c─â multe angajamente pe termen lung privind emisiile nete egale cu zero sunt ├«ngrijor─âtor de ambigue ╚Öi lipsite de transparen╚Ť─â.

De╚Öi se a╚Öteapt─â ca pachetul UE „Apt pentru 55 ├«n 2030” al UE s─â ating─â obiectivul UE pentru 2030, deputa╚Ťii fac apel la UE ╚Öi la toate ╚Ť─ârile G20 s─â dea dovad─â de viziune ╚Öi determinare ╚Öi s─â se angajeze s─â ating─â obiective mai ambi╚Ťioase de reducere a emisiilor de gaze cu efect de ser─â ├«nainte de COP27. De asemenea, acestea ar trebui s─â ├«╚Öi actualizeze contribu╚Ťiile stabilite la nivel na╚Ťional (CND) ├«n consecin╚Ť─â, pentru a elimina decalajul ╚Öi a limita ├«nc─âlzirea global─â la 1,5 ┬░C.

Rezolu╚Ťia subliniaz─â ╚Öi importan╚Ťa finan╚Ť─ârii ac╚Ťiunilor pentru combaterea schimb─ârilor climatice ╚Öi reaminte╚Öte c─â UE este cel mai mare contribuitor la acest lucru. Deputa╚Ťii ├«ndeamn─â toate ╚Ť─ârile dezvoltate, inclusiv UE, s─â se asigure c─â obiectivul anual de finan╚Ťare a combaterii schimb─ârilor climatice ├«n valoare de 100 de miliarde USD este ├«ndeplinit, c─â banii sunt pl─âti╚Ťi deja ├«n 2022 ╚Öi, ├«n medie, ├«n perioada 2020-2025.

├Än cele din urm─â, deputa╚Ťii salut─â crearea Dialogului de la Glasgow privind pierderile ╚Öi daunele, care ar trebui s─â se concentreze pe finan╚Ťarea ╚Ť─ârilor ├«n curs de dezvoltare, acord├ónd o prioritate clar─â granturilor fa╚Ť─â de ├«mprumuturi, pentru a evita, a minimiza ╚Öi a aborda pierderile ╚Öi daunele asociate cu efectele negative ale schimb─ârilor climatice.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: