Data publicării: 20 mai 2021

Așa cum am arătat și în alte articole, grija pentru bunăstarea animalelor este una dintre valorile pe care UE le consideră ca fiind fundamentale într-o societate civilizată. Asta nu înseamnă că România, până la aderarea la Uniune, în 2007, ar fi neglijat acest aspect. Dimpotrivă, unele norme aflate încă în vigoare sunt chiar mai stricte decât cele europene. Acest lucru reflectă atenția pe care gospodarii români au arătat-o, prin tradiție, față de animalele lor.

O vacă în lactație bea până la 155 litri de apă pe zi!

Totuși, cunoștințele tradiționale devin cu atât mai prețioase atunci când sunt completate cu date științifice, actualizate de cercetări recente. Un exemplu în acest sens îl reprezintă cuantificarea necesarului de apă al animalelor, mai ales pe timp de caniculă. Este mult mai sigur să știi că animalele sunt corespunzător adăpate când te bizui pe date exacte, decât atunci când o faci „după ureche”.

Tocmai din acest motiv vă prezentăm un normativ european care instituie un necesar minim de apă pentru animale. Această directivă a fost transpusă și în legislația internă, printr-un ordin al ANSVSA. La înființarea oricărei exploatații, atunci când se calculează necesarul de apă, baza o constituie datele cuprinse în acest document.

Pentru vaci de lapte trebuie să se asigure între 132 și 155 litri de apă/cap/zi. În general, pentru bovine sunt necesari, între 22 și 54 litri, cu o medie de 38 litri/cap/zi. Caii sunt ceva mai puțin setoși: ei au nevoie de 13 până la 59 litri de apă/cap/zi. Pentru un porc trebuie să se asigure până la peste 27 litri/cap/zi la scroafele care alăptează și 11 litri pentru porcii la îngrășat. Ovinele se mulțumesc cu doar 6 litri/zi, în medie, dar o oaie de lapte în lactație are nevoie de 11,5 litri. Chiar și păsările de curte au nevoie de un tain de aproximativ 0,5 litri de apă/cap/zi, cifră care la curcani urcă până la 1,1 litri. Cele mai modeste sunt pisicile, cărora le ajung cca. 75 ml apă/zi, față de 600 grame, câte îi trebuie unui câine mare.

Aceste cifre variază în funcţie de vârsta animalului, starea fiziologică, temperatura mediului ambiant şi umiditate.

Date mai exacte pot fi obținute de la ANSVSA și de la agențiile sale județene.

Important de spus este și că apa trebuie distribuită în mai multe doze și trebuie să fie proaspătă și la o temperatură confortabilă.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: