Data publicării: 30 octombrie 2020

Una dintre cele mai importante informații pe care trebuie să le avem în momentul construirii unei platforme pentru colectarea gunoiului de grajd este cantitatea de gunoi care va ajunge acolo. O platformă trebuie dimensionată astfel încât să poată înmagazina gunoiul rezultat de la animale pe o perioadă mai lungă, cu cel puțin o lună decât timpul estimat între o golire și alta.

O platformă prea mică înseamnă poluare!

Desigur că în funcție de alimentație, sezon și rasă cantitatea de gunoi produsă de animale variază. De asemenea, o variație însemnată este dată și de așternutul folosit, care se transformă și el în gunoi de grajd. Folosirea unor grajduri în care așternutul de paie este înlocuit de un covor de cauciuc sau de o platformă betonată înseamnă o scădere semnificativă a cantității rezultate, mai ales în termeni de volum.

Codul de bune practici agricole (CBPA) oferă o serie de date medii referitoare atât la masa de gunoi de grajd produsă, cât și la volumul lunar.

În sistemul de stabulație fixă (legată) vitele produc următoarele cantități, respectiv volume, de gunoi de grajd/animal, exprimate în kg/zi, respectiv m³/lună:

  • viței – 6-10 kg gunoi de grajd solid, respectiv 0,25 – 0,4 m³/lună în cazul adăposturilor cu așternut și 7 – 12 kg/zi dejecții semilichide, care necesită 0,25 – 0,45 m³ în cazul podelelor cu grătar de evacuare;
  • tăurași – în standuri cu așternut și pardoseală de beton în zona de defecație 28 – 40 kg gunoi de grajd solid (1 – 1,3 m³), iar în sistem cu pardoseală grătar 30 – 40 kg dejecții semilichide, respectiv (0,9 – 1,3 m³);
  • junincile produc 20 – 25 kg (0,75 – 0,95 m³) în grajduri cu așternut și 20 – 26 kg (0,7 – 0,9 m³) în adăposturi cu scurgere;
  • vacile de lapte generează 45 – 50 kg (1,6 – 1,9 m³) în adăposturi cu așternut pe jos și 40 – 52 kg (1,2 – 1,6 m³) în cazul cușetelor individuale cu pardoseală cu grătar.

În cazul porcilor, cantitățile de gunoi sunt de 12 – 16 kg (0,5 – 0,7 m³) în cazul vierilor, 14 – 16 kg (0,6 – 0,7 m³) în cazul scroafelor lactante și 3 – 5 kg (0,2 – 0,4 m³) în cazul grăsunilor.

Un tabel complet, cu date referitoare inclusiv la ovine și păsări găsiți la paginile 61 – 64 ale CBPA.

Este foarte important să se țină cont de aceste cifre pentru că o platformă de colectare prea mică nu-și mai poate îndeplini menirea, aceea de a ține gunoiul departe de terenul fermei. Rezultatul este poluarea cu azot a apelor din pânza freatică. De acolo, nitrații ajung direct în fântânile locuitorilor zonei!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: