Iată-ne ajunși la jumătatea lunii lui Cuptor. Cuptor care nici în anul acesta nu își dezice numele și ne „răsfață” cu temperaturi foarte ridicate. Și, ca să nu ne plângem, ne mai dă și câte o ploaie zdravănă. Adică o combinație care ar trebui să îi facă foarte atenți pe cei care au în grijă administrarea platformelor de colectare a gunoiului de grajd!
Căldura și ploile puternice – pericole suplimentare de poluare!
Temperaturile ridicate conduc la o descompunere mai rapidă a materiilor conținute în gunoiul de grajd. Prin urmare, cantitatea de efluenți degajată poate fi mai mare, într-un timp mai scurt. Din acest motiv, sistemele de captare a efluenților trebuie urmărite cu mare atenție. În cazul în care nu fac față, trebuie să se intervină rapid, pentru a nu se produce scurgerea acestora și acumularea unor cantități mari de azot în sol. Rezultatul ar fi o poluare puternică a pânzei freatice, cu consecințele cunoscute asupra populației și animalelor din zonă!
O altă problemă care apare în timpul caniculei, este că adesea stratul de gunoi de la suprafață se usucă și nu mai permite o fermentație corectă. Pentru a evita acest lucru, gunoiul se amestecă mai des, ori de câte ori este nevoie. Dacă se usucă prea tare, Codul de Bune Practici Agricole (CBPA) recomandă adăugarea de apă.
Referitor la acest ultim aspect, când ploile sunt dese și însemnate cantitativ, cum s-a întâmplat în ultima perioadă, problema este ca apa în exces să nu spele gunoiul și să plece mai departe, cu tot azotul, fie în apele de suprafață, fie în cele subterane. Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, acoperișurile adăposturilor, la fel ca și șanțurile de scurgere din jurul platformelor trebuie întreținute în bună stare.
Urmărind aceste câteva aspecte, vom putea evita poluarea apelor cu azot chiar și în vreme de caniculă amestecată cu ploi scurte, dar însemnate cantitativ!