Data public─ârii: 9 septembrie 2019

A╚Öa cum am spus deja ├«n mai multe r├ónduri, eutrofizarea este procesul prin care ├«n ape, mai ales ├«n cele de suprafa╚Ť─â, se dezvolt─â ├«n exces alge ╚Öi alte organisme, astfel ├«nc├ót echilibrul din sistemele ecologice este grav perturbat, cu efecte multiple.

Eutrofizarea, un fenomen d─âun─âtor

Principala cauz─â a dezvolt─ârii ├«n exces a algelor ├«l reprezint─â azotul ajuns ├«n ap─â ├«n urma polu─ârii. Acesta se comport─â ca un ├«ngr─â╚Ö─âm├ónt pentru alge ╚Öi le favorizeaz─â dezvoltarea ├«n exces. Urm─ârile sunt dezastruoase. La suprafa╚Ťa apei se formeaz─â un strat de alge care ├«mpiedic─â schimbul de gaze cu atmosfera. Rezultatul este c─â procesul de fotosintez─â nu mai are loc, scade concentra╚Ťia de oxigen dizolvat ├«n ap─â ╚Öi cre╚Öte concentra╚Ťia de dioxid de carbon. Acest lucru provoac─â moartea pe╚Ötilor ╚Öi a celorlalte vie╚Ťuitoare din apele de suprafa╚Ť─â.

De aceast─â situa╚Ťie profit─â o serie de bacterii, care se ├«nmul╚Ťesc ╚Öi ele excesiv. Cele mai multe dintre ele sunt foarte periculoase pentru om, cauz├ónd boli grave.

În perioadele când este foarte cald, eutrofizarea este mult mai intensă. Pe de o parte, cu cât este mai cald, cu atât apa poate dizolva mai mult azot. Pe de altă parte, temperaturile crescute favorizează accelerarea ritmului de dezvoltare al algelor și altor microrganisme.

În asemenea perioade este cu atât mai important să se respecte regulile de prevenire a poluării cu azot, căci, așa cum am arătat, efectele sunt amplificate.

De asemenea, cei care au iazuri pot cur─â╚Ťa stratul de alge care se formeaz─â la suprafa╚Ť─â.

În ceea ce privește fermele piscicole, la acestea devine indispensabilă utilizarea aeratoarelor.

├Än concluzie, ├«n perioadele de canicul─â trebuie acordat─â aten╚Ťie sporit─â pentru respectarea regulilor ├«mpotriva pol─ârii cu azot!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: