Data publicării: 13 februarie 2020

Iată că pe nesimțite am ajuns la jumătatea lunii februarie. Asta înseamnă că doar aproximativ trei săptămâni ne mai despart de începutul campaniei de primăvară. Cum s-ar spune, numărătoarea inversă a început!

Lipsa apei determină regulile campaniei

Anul acesta campania agricolă de primăvară pare a începe sub auspicii nu prea fericite. Cea mai mare problemă o reprezintă lipsa acută de precipitații din această iarnă. Cu atât mai mult cu cât sezonul rece fără zăpadă și ploi a urmat unui an întreg foarte secetos și el. Practic, rezerva de apă din sol a devenit foarte mică, aproape de zero!

Pe de altă parte, vremea neobișnuit de caldă a făcut ca tot ce a fost semănat în toamnă să se dezvolte mai mult decât de obicei, ceea ce mărește necesarul de apă al culturilor.

Speranțele celei mai mari părți a agricultorilor se îndreaptă către ploile de primăvară. Rămâne de văzut, însă, când și cât de abundente vor fi acestea.

O altă speranță năruită în parte o reprezintă irigațiile. Seceta a făcut ca nivelul râurilor să scadă dramatic. Spre exemplu, debitul Dunării la intrarea în România, la începutul acestei luni era de cca. 2.700 metri cubi/secundă, la jumătate față de 5.300, cât este media lunii februarie. Minimul istoric a fost înregistrat în august 2003, fiind măsurat la 1.640 metri cubi/secundă. Situația nu e mai bună nici pe râurile interioare. În consecință, și nivelul apelor din pânza freatică este mai scăzut decât în mod normal. Așadar, cantitățile de apă disponibile pentru irigații scad și ele!

În aceste condiții, pregătirea terenului trebuie făcută în așa fel încât să fie păstrată fiecare picătură de apă. Trebuie preferate lucrările care nu pătrund adânc în sol, precum discuiri sau treceri cu combinatorul. De asemenea, semănatul direct este o soluție de luat în calcul, spun specialiștii.

În ceea ce privește alegerea hibrizilor ce vor fi semănați, dacă încă nu v-ați aprovizionat, este indicat să optați pentru cei mai rezistenți la lipsa apei.

În plus, trebuie sporită atenția la respectarea regulilor de prevenire a poluării apelor cu azot. Fiind vorba de o cantitate mai scăzută de apă, aceeași cantitate de poluant determină o concentrație mai mare, având ca urmare efecte mai drastice. Altfel spus, probabilitatea ca apa din fântâni să devină improprie consumului este crescută proporțional!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: