Data public─ârii: 21 mai 2020

Odat─â cu ├«nc─âlzirea vremii, a venit ╚Öi timpul c├ónd apele ne ├«mbie la o scald─â. Totu╚Öi, trebuie s─â ╚Ťinem cont de dou─â aspecte. Primul dintre ele este acela c─â, de╚Öi starea de urgen╚Ť─â a fost ridicat─â, asta nu ├«nseamn─â c─â epidemia de COVID-19 s-a terminat. Pericolul r─âsp├óndirii bolii exist─â ├«n continuare. De aceea, acum, pe perioada st─ârii de alert─â, sc─âldatul r─âm├óne ├«n continuare interzis.

Calitatea apei ÔÇô monitorizat─â at├ót la nivel na╚Ťional, c├ót ╚Öi european

O alt─â chestiune important─â care trebuie avut─â ├«n vedere, este legat─â de calitatea apelor pentru sc─âldat. Conform Directivei UE care stabile╚Öte normele de calitate ale apei pentru sc─âldat, principalii factori de risc sunt materiile fecale, apa uzat─â provenit─â din localit─â╚Ťile sau locuin╚Ťele adiacente ╚Öi scurgerile provenite de la exploata╚Ťiile agricole. Acestea pot aduce ├«n apa din zonele de sc─âldat tot felul de materii poluante, ├«n special bacterii ╚Öi al╚Ťi agen╚Ťi patogeni.

├Äncep├ónd din anul 2011, Comisia ╚Öi Agen╚Ťia European─â de Mediu (AEM) public─â anual un raport de sintez─â privind calitatea apei pentru sc─âldat ├«n ├«ntreaga Europ─â, av├ónd la baz─â datele emise de fiecare dintre statele membre. Acest raport se refer─â, ├«n principal, la zonele de interes european. A╚Öa se face c─â, pentru Rom├ónia raportul a cuprins date referitoare la 50 de zone. Dintre acestea, una singur─â s-a aflat ├«n interiorul ╚Ť─ârii, restul fiind zone de pe litoralul M─ârii Negre. Jum─âtate dintre ele au fost considerate ca av├ónd o ap─â de calitate ÔÇ×excelent─âÔÇŁ, iar restul ÔÇ×bun─âÔÇŁ.

├Än ceea ce prive╚Öte apa din piscine ╚Öi bazine de ├«not, Institutul Na╚Ťional de S─ân─âtate Public─â, aflat ├«n subordinea Ministerului S─ân─ât─â╚Ťii, a emis ├«nc─â din 2014 un ghid al calit─â╚Ťii apei. Acesta prevede mai mul╚Ťi parametri ce trebuie urm─âri╚Ťi.

Parametrii microbiologici se referă la numărul total de colonii existente la 37°C (max. 200/ml), bacteriile coliforme (max. 10/100ml), Escherichia coli, enterococii și Pseudomonas aeruginosa (care nu sunt admise deloc).

Este important ca pH-ul apei să fie cuprins între 7,2 și 8,2, iar temperatura între 22 și 24°C. Un disc negru, cu diametrul de 15 cm, pe fond alb, trebuie să fie perfect vizibil când este scufundat în cel mai adânc punct al bazinului, ca indicator al limpezimii apei.

├Än sf├ór╚Öit, concentra┼úia clorului rezidual liber ├«n bazinele descoperite trebuie s─â fie cuprins─â ├«ntre 0,5 ┼či 1,5mg/l, iar ├«n cele acoperite ├«ntre 0,5 ÔÇô 1 mg/l. Determinarea trebuie efectuat─â la fiecare dou─â ÔÇô trei ore, acolo unde nu exist─â o monitorizare permanent─â.

Deocamdat─â, cei mai importan╚Ťi sunt parametrii de calitate a apei din bazinele aflate ├«n aer liber. C─âci, din nefericire, va trebui s─â mai treac─â ceva vreme p├ón─â s─â poat─â fi folosite cele acoperite, f─âr─â riscul contamin─ârii cu COVID-19!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: