Ministerul Apelor și Pădurilor
Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți

Calitatea apei pentru scăldat

Data publicării: 21 mai 2020

Odată cu încălzirea vremii, a venit și timpul când apele ne îmbie la o scaldă. Totuși, trebuie să ținem cont de două aspecte. Primul dintre ele este acela că, deși starea de urgență a fost ridicată, asta nu înseamnă că epidemia de COVID-19 s-a terminat. Pericolul răspândirii bolii există în continuare. De aceea, acum, pe perioada stării de alertă, scăldatul rămâne în continuare interzis.

Calitatea apei pentru scăldat

Calitatea apei – monitorizată atât la nivel național, cât și european

O altă chestiune importantă care trebuie avută în vedere, este legată de calitatea apelor pentru scăldat. Conform Directivei UE care stabilește normele de calitate ale apei pentru scăldat, principalii factori de risc sunt materiile fecale, apa uzată provenită din localitățile sau locuințele adiacente și scurgerile provenite de la exploatațiile agricole. Acestea pot aduce în apa din zonele de scăldat tot felul de materii poluante, în special bacterii și alți agenți patogeni.

Începând din anul 2011, Comisia și Agenția Europeană de Mediu (AEM) publică anual un raport de sinteză privind calitatea apei pentru scăldat în întreaga Europă, având la bază datele emise de fiecare dintre statele membre. Acest raport se referă, în principal, la zonele de interes european. Așa se face că, pentru România raportul a cuprins date referitoare la 50 de zone. Dintre acestea, una singură s-a aflat în interiorul țării, restul fiind zone de pe litoralul Mării Negre. Jumătate dintre ele au fost considerate ca având o apă de calitate „excelentă”, iar restul „bună”.

În ceea ce privește apa din piscine și bazine de înot, Institutul Național de Sănătate Publică, aflat în subordinea Ministerului Sănătății, a emis încă din 2014 un ghid al calității apei. Acesta prevede mai mulți parametri ce trebuie urmăriți.

Parametrii microbiologici se referă la numărul total de colonii existente la 37°C (max. 200/ml), bacteriile coliforme (max. 10/100ml), Escherichia coli, enterococii și Pseudomonas aeruginosa (care nu sunt admise deloc).

Este important ca pH-ul apei să fie cuprins între 7,2 și 8,2, iar temperatura între 22 și 24°C. Un disc negru, cu diametrul de 15 cm, pe fond alb, trebuie să fie perfect vizibil când este scufundat în cel mai adânc punct al bazinului, ca indicator al limpezimii apei.

În sfârșit, concentraţia clorului rezidual liber în bazinele descoperite trebuie să fie cuprinsă între 0,5 şi 1,5mg/l, iar în cele acoperite între 0,5 – 1 mg/l. Determinarea trebuie efectuată la fiecare două – trei ore, acolo unde nu există o monitorizare permanentă.

Deocamdată, cei mai importanți sunt parametrii de calitate a apei din bazinele aflate în aer liber. Căci, din nefericire, va trebui să mai treacă ceva vreme până să poată fi folosite cele acoperite, fără riscul contaminării cu COVID-19!

Recomandările editorilor pe aceeași temă:

Pentru a vă asigura o experiență de navigare plăcută și personalizată, folosim, împreună cu partenerii noștri, tehnologii precum cookies sau profilare și prelucrare automată a datelor, în conformitate cu prevederile Directivei (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") și Regulamentului (UE) 2016/679 ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea, vă rugăm să citiți și să înțelegeți Politica de confidențialitate și Politica de cookie-uri.

Setări avansate
setări cookies