Data public─ârii: 31 mai 2019

Tot mai mul╚Ťi gospodari au prins gustul de a avea ├«n curtea lor ╚Öi c├óte un mic iaz. Dar, pentru a oferi satisfac╚Ťia dezvolt─ârii unor exemplare cu care s─â ne putem m├óndri, este necesar─â o anumit─â calitate a apei. ├Än acest scop v─â oferim c├óteva sfaturi ce se pot dovedi utile.

Temperaturile crescute genereaz─â riscuri maxime

Indiferent c─â este vorba despre un bazin mic, care g─âzduie╚Öte doar c├ó╚Ťiva pe╚Öti decorativi sau despre un iaz ├«n toat─â puterea cuv├óntului, calitatea apei r─âm├óne principala problem─â.

Apa în care se cresc peștii trebuie să corespundă celor mai înalte standarde de potabilitate. Ideal este ca în ea să nu existe deloc azot, sub nici o formă. În orice caz, limita maximă admisă, după unii specialiști, este de 0,03 mg/l, adică de peste zece ori mai mică decât în apa potabilă.

Pe de alt─â parte, con╚Ťinutul ├«n oxigen dizolvat trebuie s─â fie c├ót mai mare. Dac─â este posibil, trebuie s─â ajung─â la 9 ÔÇô 10 mg/l, la fel ca ├«n apele limpezi de munte. Desigur c─â aceste valori difer─â foarte mult, ├«n func╚Ťie de speciile de pe╚Öti care cresc ├«n bazinele respective. ├Än orice caz, nici un pe╚Öte nu poate supravie╚Ťui ├«n condi╚Ťiile unei concentra╚Ťii a oxigenului sub 1 mg/l, iar dezvoltarea se face la peste 3 mg/l.

Important─â este ╚Öi limpezimea apei. Dac─â pentru crapi este suficient─â o vizibilitate de 25 ÔÇô 40 cm, spun speciali╚Ötii, p─âstr─âvul are nevoie de minim 60 cm.

To╚Ťi ace╚Öti parametri pot fi men╚Ťinu╚Ťi cu ajutorul a diferite dispozitive, mai simple sau mai complexe.

Cea mai mare problem─â, ├«ns─â, o reprezint─â temperaturile crescute. ├Än asemenea condi╚Ťii este stimulat─â ├«n mod excesiv ├«nmul╚Ťirea algelor din ap─â. Acestea ├«ncep, pe de o parte s─â consume oxigenul din ap─â, iar pe de alt─â parte, formeaz─â la suprafa╚Ť─â o barier─â care ├«mpiedic─â schimbul de gaze. ├Än acela╚Öi timp, este ├«mpiedicat─â ╚Öi p─âtrunderea luminii, care genereaz─â moartea plantelor de la fundul apei. ├Än acela╚Öi timp, ├«nmul╚Ťirea excesiv─â a algelor ajunge s─â provoace moartea pe╚Ötilor, prin sufocare. ├Än asemenea situa╚Ťii, problema se rezolv─â ├«n primul r├ónd prin utilizarea aeratoarelor ╚Öi, ├«n cazuri excep╚Ťionale, a unor substan╚Ťe de tratament.

Înainte de a încheia, vom aminti că în unele Coduri europene de bune practici creșterea peștilor în iazuri este recomandată ca o metodă de ecologizare a apei pentru serele ce folosesc sistemele hidroponice.

├Än concluzie, piscicultura, mai mult sau mai pu╚Ťin comercial─â, este o cale de a ├«mbun─ât─â╚Ťi calitatea apei ├«n ferme!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: