Ministerul Apelor și Pădurilor
Romanian presidency of the Council of the European Union
Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți

Calitatea apei pentru piscicultură

Data publicării: 31 mai 2019

Tot mai mulți gospodari au prins gustul de a avea în curtea lor și câte un mic iaz. Dar, pentru a oferi satisfacția dezvoltării unor exemplare cu care să ne putem mândri, este necesară o anumită calitate a apei. În acest scop vă oferim câteva sfaturi ce se pot dovedi utile.

Calitatea apei pentru piscicultură

Temperaturile crescute generează riscuri maxime

Indiferent că este vorba despre un bazin mic, care găzduiește doar câțiva pești decorativi sau despre un iaz în toată puterea cuvântului, calitatea apei rămâne principala problemă.

Apa în care se cresc peștii trebuie să corespundă celor mai înalte standarde de potabilitate. Ideal este ca în ea să nu existe deloc azot, sub nici o formă. În orice caz, limita maximă admisă, după unii specialiști, este de 0,03 mg/l, adică de peste zece ori mai mică decât în apa potabilă.

Pe de altă parte, conținutul în oxigen dizolvat trebuie să fie cât mai mare. Dacă este posibil, trebuie să ajungă la 9 – 10 mg/l, la fel ca în apele limpezi de munte. Desigur că aceste valori diferă foarte mult, în funcție de speciile de pești care cresc în bazinele respective. În orice caz, nici un pește nu poate supraviețui în condițiile unei concentrații a oxigenului sub 1 mg/l, iar dezvoltarea se face la peste 3 mg/l.

Importantă este și limpezimea apei. Dacă pentru crapi este suficientă o vizibilitate de 25 – 40 cm, spun specialiștii, păstrăvul are nevoie de minim 60 cm.

Toți acești parametri pot fi menținuți cu ajutorul a diferite dispozitive, mai simple sau mai complexe.

Cea mai mare problemă, însă, o reprezintă temperaturile crescute. În asemenea condiții este stimulată în mod excesiv înmulțirea algelor din apă. Acestea încep, pe de o parte să consume oxigenul din apă, iar pe de altă parte, formează la suprafață o barieră care împiedică schimbul de gaze. În același timp, este împiedicată și pătrunderea luminii, care generează moartea plantelor de la fundul apei. În același timp, înmulțirea excesivă a algelor ajunge să provoace moartea peștilor, prin sufocare. În asemenea situații, problema se rezolvă în primul rând prin utilizarea aeratoarelor și, în cazuri excepționale, a unor substanțe de tratament.

Înainte de a încheia, vom aminti că în unele Coduri europene de bune practici creșterea peștilor în iazuri este recomandată ca o metodă de ecologizare a apei pentru serele ce folosesc sistemele hidroponice.

În concluzie, piscicultura, mai mult sau mai puțin comercială, este o cale de a îmbunătăți calitatea apei în ferme!

Recomandările editorilor pe aceeași temă:

Pentru a vă asigura o experiență de navigare plăcută și personalizată, folosim, împreună cu partenerii noștri, tehnologii precum cookies sau profilare și prelucrare automată a datelor, în conformitate cu prevederile Directivei (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") și Regulamentului (UE) 2016/679 ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea, vă rugăm să citiți și să înțelegeți Politica de confidențialitate și Politica de cookie-uri.

Setări avansate
setări cookies