Data publicării: 30 iunie 2020

Așa cum spuneam și în materialul de ieri, calitatea apei folosită pentru adăpatul animalelor trebuie să respecte aceleași standarde ca și cea băută de oameni. Dar nu numai conținutul chimic și cel de agenți patogeni trebuiesc urmărite, ci și încă alte câteva aspecte, despre care vom vorbi în continuare.

Apa ușor acidulată ajută la îngrășare

Cantitatea de apă aflată la dispoziția animalelor este foarte importantă. O vacă, de exemplu, consumă pe perioada verii până la 70 de litri de apă/zi, în timp ce o găină are nevoie de cel puțin 0,3 – 0,4 litri. Furajele consumate influențează foarte mult necesarul de apă.

Este important ca apa să se afle regulat la dispoziția animalelor, mai ales pe timpul zilei, cam o dată la trei ore. Trebuie știut că majoritatea animalelor domestice sunt mult mai sensibile la lipsa de apă decât oamenii. Dacă animalele suferă de sete chiar și o perioadă scurtă, de câteva ore, apare riscul ca, la prima ocazie, să consume mai multă apă decât au nevoie. În această situație manifestările pot fi de la uşoare şi trecătoare (salivaţie, agitaţie, colici), până la foarte grave (urinare cu sânge, dispnee, moarte). De exemplu, la curci este descrisă chiar și o stare de beţie, determinată de consumul excesiv de apă, după o privare de 12—72 ore. Puii de curcă şi curcile adulte se clatină, bat din aripi, se îngrămădesc în colţurile adăpostului şi prezintă accese convulsive, iar o parte din păsări mor.

Temperatura apei este și ea foarte importantă. Dacă apa este prea caldă, senzația de sete nu dispare. Dacă este prea rece, pot apărea o scădere a imunității și unele afecțiuni respiratorii și digestive. Temperatura optimă a apei pentru vite este considerată a fi cuprinsă între 12 și 19°C.

Gustul contează și el. În general, păsările și porcii au pretenții mai mici în ceea ce privește calitatea și gustul apei, în timp ce erbivorele sunt mult mai prudente.

Și, în încheiere, un mic „truc” recomandat de specialiști: apa ușor acidulată, cu bioxid de carbon sau acizi organici, este consumată fără rezerve de păsări și porci și are un efect benefic asupra creșterii în greutate! În fond, mai ales pe vreme de caniculă, și oamenilor le pică mai bine o apă carbo-gazoasă decât una simplă.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: