Data public─ârii: 29 iunie 2020

Conform legisla╚Ťiei ├«n vigoare, calitatea apei pentru consumul animalelor trebuie s─â respecte acelea╚Öi standarde ca ╚Öi cea pentru consumul uman. Legea nr. 458/2002, republicat─â, stabile╚Öte foarte clar standardele de calitate ale apei potabile, precum ╚Öi metodele de monitorizare a acesteia. ├Än consecin╚Ť─â, este o obliga╚Ťie legal─â ca animalelor s─â li se asigure ap─â potabil─â conform standardelor ├«n vigoare!

Apa poluată îmbolnăvește și animalele!

Dincolo de acest aspect, intervine și chestiunea legată de sănătatea animalelor, mai ales că orice fermier dorește să aibă animale sănătoase, cu o dezvoltare normală. Specialiștii avertizează însă că și animalele sunt afectate grav de compușii de azot care ajung în apa de băut!

Printre principalele efecte la animale, ale consumului unei ape cu con╚Ťinut peste limitele maxime admise de nitra╚Ťi, se num─âr─â cre╚Öterea ├«nt├órziat─â, sc─âderea produc╚Ťiei de lapte, indigestiile recidivante ╚Öi tulbur─ârile de reproducere, precum mortalitatea crescut─â a nou-n─âscu╚Ťilor ╚Öi infertilitatea. Toate acestea sunt motive care duc la sc─âderea semnificativ─â a profitabilit─â╚Ťii fermelor!

├Än cazul ├«n care concentra╚Ťia este ╚Öi mai mare, se produc congestii ╚Öi hemoragii la nivelul tubului digestiv ╚Öi congestii la nivelul tractului renal. De asemenea, poate ap─ârea colapsul vascular ╚Öi pneumonia atipic─â a rumeg─âtoarelor. Continuarea consumului de ap─â poluat─â conduce la avort, ├«n cazul bovinelor gestante, ╚Öi la emfizem pulmonar intersti╚Ťial, apoi la moartea animalelor.

Unul dintre cele mai eficiente ╚Öi, totodat─â, mai la ├«ndem├ón─â tratamente ├«n cazul intoxica╚Ťiilor ├«l reprezint─â administrarea de albastru de metilen, vitaminele A, C, D ╚Öi E, purgative uleioase ╚Öi ap─â curat─â, corespunz─âtoare calitativ, la discre╚Ťie. Oricum, este important ca tratamentul s─â fie prescris de c─âtre un medic veterinar, de la caz la caz.

Ca m─âsuri profilactice, speciali╚Ötii recomand─â supravegherea depozit─ârii ╚Öi manipul─ârii ├«ngr─â╚Ö─âmintelor cu azot, interzicerea depozit─ârii furajelor al─âturi de ├«ngr─â╚Ö─âminte ╚Öi invers, monitorizarea calit─â╚Ťii apei ╚Öi furajelor, obligativitatea respect─ârii intervalului de c├óteva s─âpt─âm├óni de la tratarea unui teren ╚Öi darea ├«n consum a plantelor, administrarea de ra╚Ťii bogate ├«n glucide, ce m─âresc toleran╚Ťa fa╚Ť─â de nitra╚Ťi ╚Öi aplicarea cu discern─âm├ónt a unor erbicide.

O mare parte dintre aceste recomandări se regăsesc, și nu din întâmplare, și în Codul de Bune Practici Agricole!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: