Data public─ârii: 5 mai 2020

Luna mai reprezint─â una dintre lunile ├«n care, de╚Öi exist─â o presiune ceva mai mic─â asupra fermierilor, este foarte mult de lucru. ├Än plus, condi╚Ťiile specifice ale acestui an, pandemia de COVID-19, fac ca lucrurile s─â fie ╚Öi mai complicate. M─âsurile speciale de securitate, const├ónd ├«n deplasarea spre zonele de lucru ├«n grupuri c├ót mai reduse ╚Öi purt├ónd echipamente specifice de protec╚Ťie, ├«ngreuneaz─â munca, care ╚Öi a╚Öa este destul de grea.

├Än plus, seceta care persist─â ╚Öi despre care meteorologii spun c─â putem spera doar c─â se va ameliora u╚Öor, face ╚Öi mai grea via╚Ťa fermierilor. ├Än acest context, este foarte important ca fiecare gospodar s─â aib─â un plan foarte clar al lucr─ârilor pe care inten╚Ťioneaz─â s─â le desf─â╚Öoare ├«n aceast─â lun─â.

Toate lucrările trebuie să aibă în vedere prevenirea poluării!

La vi╚Ťa de vie se fac tratamente preventive ╚Öi curative ├«naintea ├«nfloritului. Principalul scop este acela de a ├«ndep─ârta pericolul dezvolt─ârii fungilor.

La cerealele păioase, în luna mai se continuă tratamentele pentru combaterea bolilor foliare și ale spicului. Dacă primul tratament are loc la formarea burdufului, un al doilea tratament se efectuează înainte sau după înflorit.

Tot ├«n culturile de p─âioase se fac tratamente cu insecticide pentru combaterea d─âun─âtorilor. Este foarte important─â monitorizarea culturilor, pentru a depista la timp apari╚Ťia atacurilor unor insecte, astfel ├«nc├ót s─â se poat─â aplica tratamentele corespunz─âtoare ├«n timp util. ├Än acest sens, foarte important pentru fermieri este s─â se informeze permanent de pe site-urile Agen╚Ťiilor Jude╚Ťene Fito-sanitare, ca ╚Öi de pe cele ale Direc╚Ťiilor Agricole Jude╚Ťene, referitor la atacurile asupra culturilor ╚Öi a recomand─ârilor pentru tratamente.

O lucrare important─â este combaterea buruienilor la culturile pr─â╚Öitoare sem─ânate ├«n aceast─â prim─âvar─â ÔÇô porumb, floarea soarelui, mecanic sau prin erbicidare, ├«n func╚Ťie de tehnologia de cultur─â adoptat─â.

Tot în luna mai se face grăparea culturilor înainte sau după răsărire, dacă s-a format crustă, la porumb, soia, cartofi, floarea soarelui.

├Än privin╚Ťa fertiliz─ârii ├«n timpul vegeta┼úiei, mai ales la plantele pr─â┼čitoare, este bine s─â se foloseasc─â azotatul de amoniu, spun speciali╚Ötii.

Tot ├«n aceast─â lun─â se recolteaz─â lucerna ┼či trifoiul, iar ├«n unele zone chiar ┼či f├óne┼úele naturale. Lucerna ┼či trifoiul se recolteaz─â atunci c├ónd aproximativ jum─âtate dintre plante sunt ├«nflorite, iar ├«n f├óne┼úele naturale ├«nainte de ├«nspicat.Poluarea cu azot cre╚Öte mortalitatea ├«n cazurile de COVID-19!

├Äns─â, la toate aceste activit─â╚Ťi trebuie s─â fie respectate cu stricte╚Ťe regulile de prevenire a polu─ârii apelor, astfel ├«nc├ót s─â se conserve calitatea apei din f├ónt├óni ╚Öi din corpurile de ap─â de suprafa╚Ť─â!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: