Data public─ârii: 5 mai 2021

Luna mai reprezint─â ╚Öi ea una dintre lunile grele ╚Öi pline pentru agricultori. Iar, dup─â cum s-a v─âzut p├ón─â acum, evolu╚Ťia vremii n-a f─âcut dec├ót s─â complice situa╚Ťia. Chiar dac─â ├«n ultima parte a lui aprilie au putut fi recuperate o parte dintre ├«nt├órzierile provocate de iarna t├órzie din martie, ├«nc─â situa╚Ťia nu este sub control!

Mul╚Ťimea de treburi nu scuz─â nerespectarea bunelor practici!

Prima urgen╚Ť─â a lunii mai este terminarea sem─ânatului porumbului, acolo unde aceasta nu s-a ├«nt├ómplat. De asemenea, se ├«ncheie sem─ânatul sorgului ╚Öi al ierbii de Sudan.

Pentru c─â ├«n aprilie a plouat mult, iar apoi a urmat o perioad─â ├«n care temperaturile au crescut brusc, buruienile vor avea condi╚Ťii de dezvoltare rapid─â. De aceea este foarte important s─â se acorde o aten╚Ťie deosebit─â lucr─ârilor de combatere a acestora. Acolo unde sunt f─âcute mecanic, ├«n func╚Ťie de regimul de precipita╚Ťii poate fi nevoie chiar ╚Öi de dou─â pra╚Öile.

Tot ├«n luna mai are loc prima cosire a lucernei. Se cosesc, de asemenea, ╚Öi suprafe╚Ťele cultivate cu borceag.

├Än luna mai se r─âs─âdesc ├«n c├ómp sau ├«n gr─âdini legumele. ├Änaintea acestei opera╚Ťii trebuie s─â aib─â loc c─âlirea r─âsadurilor. Aceasta ├«nseamn─â acomodarea tinerelor plante cu temperatura de afar─â, ├«nainte de r─âs─âdire. Acest lucru se face ╚Ťin├ónd r─âsadni╚Ťele afar─â pe timpul zilei ╚Öi prin descoperirea solariilor.

Controlul d─âun─âtorilor este ╚Öi el foarte important ├«n aceast─â perioad─â. Se va efectua un control repetat al st─ârii culturilor, pentru depistarea eventualelor atacuri. Principalele insecte care apar ├«n aceast─â perioad─â sunt: buha sem─ân─âturilor, la cereale p─âioase, cartof, sfecl─â, etc.; g├óndacul ghebos la gr├óu; g├óndacul b─âlos al ov─âzului, care atac─â ╚Öi culturile de orz ╚Öi de gr├óu; g─ârg─âri╚Ťa maz─ârii; g─ârg─âri╚Ťa sfeclei ╚Öi r─â╚Ťi╚Öoara porumbului, precum ╚Öi g├óndacul ro╚Öu al rapi╚Ťei. ├Ändat─â ce se semnaleaz─â atacul, se apeleaz─â la aplicarea tratamentului de combatere.

La plantele furajere se semnalează, de obicei, aceiași dăunători ca și în luna aprilie.

Dintre bolile plantelor care se manifest─â mai frecvent ├«n aceasta lun─â sunt: putregaiul cenu┼čiu al florii soarelui, antacnoza la maz─âre ┼či fasole, bacterioza fasolei, cercosporioza frunzelor de sfecl─â, putregaiul umed al tuberculilor de cartofi.

Tot în luna mai se aplică și fertilizări faziale la aproape toate culturile, fiind o perioadă de dezvoltare rapidă a plantelor.

Aten╚Ťie ca nu cumva, prin╚Öi ├«n v├órtejul treburilor grabnice, s─â uit─âm despre regulile de prevenire a polu─ârii apelor! Fertilizan╚Ťii trebuie aplica╚Ťi cu respectarea tuturor regulilor cuprinse ├«n Codul de Bune Practici Agricole. ├Än ceea ce prive╚Öte utilizarea produselor pentru protec╚Ťia plantelor, aceasta se va face cu respectarea strict─â a prevederilor legale ╚Öi a prescrip╚Ťiilor produc─âtorilor!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: