Data public─ârii: 2 decembrie 2021

De╚Öi prima lun─â de iarn─â ╚Öi luna s─ârb─âtorilor hibernale, decembrie este departe de a fi ╚Öi o lun─â de vacan╚Ť─â pentru fermieri. De╚Öi aparent nu mai sunt prea multe de f─âcut ├«n ferm─â, vacan╚Ťa ├«nc─â nu a venit!

Numai lun─â de vacan╚Ť─â nu e!

Un prim aspect este c─â ghidurile de bune practici agricole interzic ├«n aceast─â perioad─â ar─âturile sau discuitul p─â╚Öunilor din ferme. Pe de alt─â parte, ├«n c├ómp, acolo unde nu s-a sem─ânat ╚Öi nu s-a ajuns mai devreme, se poate ara sau se pot executa alte lucr─âri. De asemenea, se pot desf─â╚Öura lucr─âri de drenare a suprafe╚Ťelor pe care se produc frecvent b─âltiri.

├Än livad─â se pot aplica primele tratamente de iarn─â. Foarte important─â este ╚Öi protejarea pomilor ├«mpotriva roz─âtoarelor. ├Än acest scop, trunchiul se ÔÇ×├«mbrac─âÔÇŁ cu coceni de porumb, cu carton gros sau cu paie ├«nconjurate de o plas─â metalic─â. Astfel, accesul animalelor la coaja arborilor este restric╚Ťionat. Aten╚Ťie, ├«ns─â: periodic trebuie verificat ca la ad─âpostul protec╚Ťiilor s─â nu se dezvolte al╚Ťi d─âun─âtori!

De asemenea, trebuie adunate frunzele uscate din livad─â. Altfel, se pot transforma ├«ntr-o gazd─â foarte bun─â pentru diver╚Öi d─âun─âtori sau agen╚Ťi patogeni. Ca s─â nu se ajung─â ├«n aceast─â situa╚Ťie, se adun─â ├«ntr-un loc unde sunt l─âsate la compostat. ├Än prim─âvar─â vor deveni un excelent ├«ngr─â╚Ö─âm├ónt organic!

Periodic se verific─â starea cerealelor depozitate ├«n magazii. Dac─â se observ─â c─â stratul de dedesubt se ├«nc─âlze╚Öte, atunci ├«ntreaga cantitate se v├óntur─â. Astfel se evit─â apari╚Ťia mucegaiurilor sau altor boli.

De asemenea, completarea registrelor de eviden╚Ť─â este obligatorie. A╚Öa c─â, ├«n decembrie, mai ales c─â se apropie sf├ór╚Öitul de an calendaristic, este momentul potrivit pentru verificarea ╚Öi complectarea registrelor ╚Öi a altor acte de eviden╚Ť─â ale exploata╚Ťiei agricole.

Tot în decembrie este un moment bun pentru a pune la punct planul de culturi din grădină pentru anul următor.

├Än c├ómp se controleaz─â gradul de dezvoltare al culturilor de toamn─â. ├Än premier─â, anul acesta, dac─â se constat─â c─â este necesar se poate interveni ╚Öi cu un aport de fertilizan╚Ťi chimici, f─âr─â a dep─â╚Öi 50 kg azot substan╚Ť─â activ─â/ha, doar la culturile de toamn─â sau la cele timpurii, ├«n func╚Ťie de dezvoltarea fiziologic─â a plantelor, cu respectarea condi╚Ťiilor de aplicare.

Nu ├«n ultimul r├ónd, bunii gospodari trebuie s─â se ├«ngrijeasc─â s─â trimit─â c─âtre furnizori comenzile pentru semin╚Ťe, fertilizan╚Ťi ╚Öi substan╚Ťe pentru protec╚Ťia plantelor, necesare campaniei de prim─âvar─â. ├Än acest mod vor fi siguri c─â vor primi la vreme ceea ce le este necesar.

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: