Deși prima lună de iarnă și luna sărbătorilor hibernale, decembrie este departe de a fi și o lună de vacanță pentru fermieri. Deși aparent nu mai sunt prea multe de făcut în fermă, vacanța încă nu a venit!
Numai lună de vacanță nu e!
Un prim aspect este că ghidurile de bune practici agricole interzic în această perioadă arăturile sau discuitul pășunilor din ferme. Pe de altă parte, în câmp, acolo unde nu s-a semănat și nu s-a ajuns mai devreme, se poate ara sau se pot executa alte lucrări. De asemenea, se pot desfășura lucrări de drenare a suprafețelor pe care se produc frecvent băltiri.
În livadă se pot aplica primele tratamente de iarnă. Foarte importantă este și protejarea pomilor împotriva rozătoarelor. În acest scop, trunchiul se „îmbracă” cu coceni de porumb, cu carton gros sau cu paie înconjurate de o plasă metalică. Astfel, accesul animalelor la coaja arborilor este restricționat. Atenție, însă: periodic trebuie verificat ca la adăpostul protecțiilor să nu se dezvolte alți dăunători!
De asemenea, trebuie adunate frunzele uscate din livadă. Altfel, se pot transforma într-o gazdă foarte bună pentru diverși dăunători sau agenți patogeni. Ca să nu se ajungă în această situație, se adună într-un loc unde sunt lăsate la compostat. În primăvară vor deveni un excelent îngrășământ organic!
Periodic se verifică starea cerealelor depozitate în magazii. Dacă se observă că stratul de dedesubt se încălzește, atunci întreaga cantitate se vântură. Astfel se evită apariția mucegaiurilor sau altor boli.
De asemenea, completarea registrelor de evidență este obligatorie. Așa că, în decembrie, mai ales că se apropie sfârșitul de an calendaristic, este momentul potrivit pentru verificarea și complectarea registrelor și a altor acte de evidență ale exploatației agricole.
Tot în decembrie este un moment bun pentru a pune la punct planul de culturi din grădină pentru anul următor.
În câmp se controlează gradul de dezvoltare al culturilor de toamnă. În premieră, anul acesta, dacă se constată că este necesar se poate interveni și cu un aport de fertilizanți chimici, fără a depăși 50 kg azot substanță activă/ha, doar la culturile de toamnă sau la cele timpurii, în funcție de dezvoltarea fiziologică a plantelor, cu respectarea condițiilor de aplicare.
Nu în ultimul rând, bunii gospodari trebuie să se îngrijească să trimită către furnizori comenzile pentru semințe, fertilizanți și substanțe pentru protecția plantelor, necesare campaniei de primăvară. În acest mod vor fi siguri că vor primi la vreme ceea ce le este necesar.