Data publicării: 2 septembrie 2020

Temperaturile caniculare nu sunt pentru nimeni o plăcere. Cu atât mai puțin pentru fermieri, cărora, pe lângă disconfort, provoacă și o seamă de alte neajunsuri, printre care și acela al riscului suplimentar de poluare cu nitrați!

Pe caniculă, riscurile sunt la fel de mari ca pe vreme ploioasă

Atunci când este prea cald, foarte multe culturi își încetinesc dezvoltarea. Fructele se coc mai repede, dar rămân mai mici. Vacile dau mai puțin lapte, iar găinile ouă mai puțin. Porcii nu mai câștigă în greutate ca de obicei. Fermierii trebuie să muncească din greu pentru a asigura atât culturilor, cât și animalelor, cantități sporite de apă.

Pe lângă toate acestea, riscul de poluare cu azot a pânzei de apă freatică este mai mare față de perioadele cu temperaturi normale. Riscul este crescut din mai multe motive. Unul dintre ele este acela că temperaturile ridicate cresc viteza de evaporare a lichidelor. În aceste condiții, concentrația de poluanți rămasă în reziduuri este mai mare decât în mod obișnuit. De obicei, temperaturile crescute sunt însoțite și de lipsa apei din sol, căci evaporarea intensă face ca gradul de uscăciune să crească. Așa se face că orice cantitate de apă este absorbită mai repede și ajunge mai rapid în straturile adânci ale solului. Implicit și în pânza freatică! Or, dacă o cantitate de apă, rezultată din precipitații, irigații sau din orice altă sursă, întâlnește o zonă pe care gunoiul de grajd nu a fost depozitat corespunzător, va dizolva rapid azotul existent și îl va transporta cu mare viteză și în concentrație mare direct în pânza freatică. La fel de rapid, azotul va ajunge în fântânile din zonă.

Pentru ca mecanismul prezentat să fie și mai periculos pentru sănătatea gospodarilor, trebuie să adăugăm că plantele, din cauza temperaturilor crescute, nu mai consumă atât de mult azot. Deci, din azotul din sol, doar o mică parte este preluată de plante!

În concluzie, pe perioada în care temperaturile se mențin foarte ridicate, este necesară o atenție suplimentară la modul și la locurile în care este depozitat gunoiul de grajd. Altfel, riscul de a polua apa din fântâni este aproape la fel de mare ca cel din perioadele cu precipitații excesive!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: