Degradarea solului este unul dintre cele mai mari pericole care amenință fermierii. Acest proces este unul ireversibil sau foarte greu reversibil și care avansează tăcut an de an. Deja de peste două decenii specialiștii avertizează asupra faptului că acest fenomen a luat deja destulă amploare în zone destul de întinse din sudul României.
Unde se poate, arătura trebuie eliminată total!
Unul dintre procesele agricole cu o influență majoră asupra distrugerii solului este aratul. Pe de o parte, această lucrare nu poate fi eliminată. Pe de altă parte, însă, adesea are consecințe importante. De aceea specialiștii au stabilit bunele practici legate de efectuarea arăturii, astfel încât să se creeze un echilibru între foloasele pe care această operație le aduce și ponoasele pe care le produce.
Prima dintre ele spune că nu se efectuează aratul imediat după recoltare, dacă sunt prezente ploi puternice și furtuni. Chiar dacă se mai întârzie această lucrare, solul trebuie menținut acoperit cu mulci vegetal, fie cu paie sau resturi vegetale, fie prin menținerea culturilor ascunse, acolo unde s-a utilizat această tehnică.
Mai modern, pentru reducerea mineralizării nitraților prezenți în sol, este recomandat să se adopte tehnologia semănatului direct în miriște. Astfel, arătura este înlăturată cu totul.
De asemenea, se vor evita pe cât posibil arăturile adânci, vitezele mărite de lucru și afânarea exagerată a solului prin scarificare.
Pe terenurile în pantă, arăturile trebuie să urmărească strict curbele de nivel, iar atunci când nu este posibil, cu o ușoară înclinare și pe distanțe scurte. În general, arăturile vor urmări configurația terenului și se va ține seama ca acestea să fie paralele cu șanțurile și canalele existente, menținându-se o bandă nearată în apropierea acestora.
Cu toate ca arăturile de vară au rol important în sporirea producției, în zonele cu precipitații abundente (peste 650 mm anual) și bine distribuite, ca și pe suprafețele irigate, este bine ca în terenul proaspăt arat să se însămânțeze o cultură acoperitoare sau cu rol de îngrășământ verde, care în toamnă fie că se va recolta, fie se va mărunți și încorpora în sol. Această cultură va prelua nitrații din sol, transferându-i în biomasă vegetală ușor mineralizabilă, în care azotul prezent va fi ferit de levigare. În primăvară, când temperatura solului va atinge 10°C, prin demineralizare treptată, va fi ușor asimilabil de către plantele cultivate.