În viziunea noii strategii „De la fermă la furculiță”, creșterea animalelor este o parte integrantă a agriculturii europene și a sistemelor alimentare din UE. Pentru a reduce impactul producției de animale asupra mediului și a climei, dezvoltarea unei producții durabile de animale în UE va fi crucială, afirmă reprezentanții DG Agri.
Bunăstarea animalelor se va reflecta pe eticheta produselor derivate
Politica agricolă comună (PAC) va însoți această transformare prin sprijinirea soluțiilor inovatoare și a practicilor de producție durabile. Cererea constantă va fi, de asemenea, încurajată prin dezvoltarea unei etichetări corespunzătoare a alimentelor din UE. Noul sistem de etichetare va trebui să ia în considerare și să reflecte bunăstarea animalelor care au stat la originea producerii alimentelor. Astfel, se vor lega eforturile de sustenabilitate a fermei de cererea consumatorilor, amprenta de gaze cu efect de seră (GES) și poluarea apei și a aerului.
Pentru a încuraja consumatorii să opteze pentru produse alimentare mai durabile, Comisia întreprinde o revizuire a programului UE de promovare a produselor agricole, în vederea sporirii contribuției sale la producția și consumul durabil și în conformitate cu dietele în evoluție. În ceea ce privește carnea, această revizuire ar trebui să se concentreze asupra modului în care UE își poate folosi programul de promovare pentru a sprijini cele mai durabile metode de producție a animalelor eficiente din punct de vedere al emisiilor de carbon.
În plus, programul „Orizont Europa” va promova cercetarea, pentru a crește disponibilitatea și diversitatea surselor de proteine alternative, cum ar fi proteine vegetale, microbiene, marine și pe bază de insecte și înlocuitori de carne.
Bunăstarea animalelor se reflectă în sănătatea lor, reducându-se nevoia de medicamente și contribuind, astfel, la conservarea biodiversității. Comisia evaluează dispozițiile existente privind bunăstarea animalelor, inclusiv în ceea ce privește transportul animalelor și sacrificarea lor și va revizui legislația Uniunii. De asemenea, Comisia va lua în considerare opțiunile pentru reflectarea bunăstării animalelor în eticheta produselor, care să permită informarea consumatorilor și, deci, alegerea produselor în cunoștință de cauză.
Nu în ultimul rând, Comisia își propune să ofere fermierilor stimulente semnificative pentru bunăstarea animalelor.