Data publicării: 24 decembrie 2019

În ultimii ani se manifestă o puternică opoziție împotriva împodobirii de Crăciun a brazilor naturali. Partizanii acestei campanii invocă argumente legate de distrugerea pădurilor și a spațiilor verzi.

Și totuși, tradiția noastră cere ca bradul adus în casă și împodobit de Crăciun să fie unul natural, și nu unul din materiale sintetice. Pe deasupra, indiferent cât de bine ar fi realizat un brad sintetic, el nu va putea degaja mirosul unuia natural…

Specialiștii Regiei Naționale a Pădurilor ROMSILVA, însă, ne liniștesc. Nu există nici un conflict între ideea de a avea un brad natural de Crăciun și aceea de a respecta natura. Există numeroase zone, precum cele aflate sub liniile de înaltă tensiune, de exemplu, în care este interzisă prin lege cultivarea unor specii care să atingă înălțimi prea mari. În astfel de zone sunt amenajate pepiniere specializate pentru pomi de Crăciun, astfel încât interesul economic să fie armonizat cu cel de siguranță.

O altă variantă, recomandată mai ales celor care locuiesc la curte, este folosirea brazilor în ghiveci. Aceștia pot fi transportați în casă pe timpul sărbătorilor de iarnă, apoi pot fi duși afară, în grădină, unde pot fi replantați. Astfel, atât proprietarul, cât și mediul, au de câștigat.

Un alt aspect, legat de utilizarea eficientă a brazilor de Crăciun este legat și de integrarea lor în economia circulară. În multe orașe din România, municipalitățile recuperează trunchiurile aruncate și le transformă în mulci utilizat în parcurile și grădinile localității.

O altă utilizare pe care fiecare gospodar o poate da bradului sacrificat pentru Crăciun este aceea de a-l transforma într-un arac pentru o plantă din grădina sa. Astfel, brăduțul va fi folositor încă mulți ani înainte.

Așadar, iată încă o dovadă că există căi de a îmbina tradiția cu grija pentru mediu, cu bune rezultate pentru ambele părți. Dar cu o condiție esențială: cumpărătorii să se asigure că brazii provin dintr-o sursă autorizată!  

Recomandările editorilor pe aceeași temă: