Data publicării: 25 iunie 2019

Aspectul nefiresc al vremii din acest an, respectiv un mai și un iunie foarte ploioase, au făcut ca riscul apariției unor boli la tomate să fie crescut. Depistarea precoce a semnelor poate face ca, prin aplicarea la timp a unor tratamente, să se evite pierderile de producție.

Azotul excesiv favorizează apariția unor boli!

Ofilirea bacteriană este una dintre afecțiunile care pe acest tip de vreme are condiții optime de apariție și dezvoltare: temperaturi de 24 – 28°C ziua și 16 – 18 noaptea și umiditate de 85 – 100%. Boala atacă atât rădăcinile, cât și părțile aeriene ale plantei, indiferent de gradul lor de dezvoltare. La plantele dezvoltate, cum este cazul celor din această perioadă, în special în timpul înfloritului, apare fenomenul ofilirii. Mai întâi sunt afectate frunzele de la bază, apoi, treptat, este cuprinsă toată planta. Fructele infectate prezintă fascicule brune sau pete circulare albiciose, de 1 – 3 cm diametru, cu un punct crustos în centru. Plantele atacate trebuie scoase din cultură și arse.

O altă boală ce apare la temperaturi de 27 – 28°C și umiditate crescută, mai ales pe soluri cu pH ușor acid (5 – 5,7), este fuzarioza. Plantele stagnează din creștere, se îngălbenesc, se ofilesc și se usucă, acoperindu-se cu un mucegai albicios. Întregul proces durează una – două luni. La început se observă îngălbenirea frunzelor de la bază. Pe timpul nopții și în zilele răcoroase plantele își revin. Fructele rămân mici și se coc timpuriu sau nu ajung la maturitate. În cazul acestei boli, cea mai importantă este prevenirea. Între măsurile de prevenție, importantă este și evitarea fertilizării chimice prea dese, care acidifiază solul.

Fertilizarea excedentară cu azot, combinată cu prezența picăturilor de apă pe plantă și cu îmburuienarea, poate favoriza atacuri masive ale bolii numite „pătarea albă a frunzelor”. Pe frunze apar pete circulare de culoare brună de dimensiuni mici ( 1 – 4 mm), având centrul albicios și cu puncte negre. În această zonă țesuturile se necrozează, iar frunza se deformează, se răsucește și se usucă. Pe tulpini apar pete cenușii, cu puncte negre pe suprafață.

Pătarea cafenie și putregaiul cenușiu sunt două ciuperci a căror dezvoltare este favorizată de umiditatea crescută și temperaturile ridicate, mai ales pe timp noros. Infecțiile apar mai întâi pe frunzele de la bază, sub forma unor pete cafenii, respectiv cenușii. Rezultatul este o recoltă scăzută, de calitate inferioară.

Pentru toaste aceste boli sunt disponibile substanțe de tratament eficiente, ușor de procurat de la farmaciile fito-sanitare. Dar, la aplicarea tratamentelor trebuie respectate normele în vigoare, pentru a evita poluarea apelor din zonă!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: