Data public─ârii: 25 iunie 2019

Aspectul nefiresc al vremii din acest an, respectiv un mai ╚Öi un iunie foarte ploioase, au f─âcut ca riscul apari╚Ťiei unor boli la tomate s─â fie crescut. Depistarea precoce a semnelor poate face ca, prin aplicarea la timp a unor tratamente, s─â se evite pierderile de produc╚Ťie.

Azotul excesiv favorizeaz─â apari╚Ťia unor boli!

Ofilirea bacterian─â este una dintre afec╚Ťiunile care pe acest tip de vreme are condi╚Ťii optime de apari╚Ťie ╚Öi dezvoltare: temperaturi de 24 ÔÇô 28┬░C ziua ╚Öi 16 ÔÇô 18 noaptea ╚Öi umiditate de 85 ÔÇô 100%. Boala atac─â at├ót r─âd─âcinile, c├ót ╚Öi p─âr╚Ťile aeriene ale plantei, indiferent de gradul lor de dezvoltare. La plantele dezvoltate, cum este cazul celor din aceast─â perioad─â, ├«n special ├«n timpul ├«nfloritului, apare fenomenul ofilirii. Mai ├«nt├ói sunt afectate frunzele de la baz─â, apoi, treptat, este cuprins─â toat─â planta. Fructele infectate prezint─â fascicule brune sau pete circulare albiciose, de 1 ÔÇô 3 cm diametru, cu un punct crustos ├«n centru. Plantele atacate trebuie scoase din cultur─â ╚Öi arse.

O alt─â boal─â ce apare la temperaturi de 27 ÔÇô 28┬░C ╚Öi umiditate crescut─â, mai ales pe soluri cu pH u╚Öor acid (5 ÔÇô 5,7), este fuzarioza. Plantele stagneaz─â din cre╚Ötere, se ├«ng─âlbenesc, se ofilesc ╚Öi se usuc─â, acoperindu-se cu un mucegai albicios. ├Äntregul proces dureaz─â una ÔÇô dou─â luni. La ├«nceput se observ─â ├«ng─âlbenirea frunzelor de la baz─â. Pe timpul nop╚Ťii ╚Öi ├«n zilele r─âcoroase plantele ├«╚Öi revin. Fructele r─âm├ón mici ╚Öi se coc timpuriu sau nu ajung la maturitate. ├Än cazul acestei boli, cea mai important─â este prevenirea. ├Äntre m─âsurile de preven╚Ťie, important─â este ╚Öi evitarea fertiliz─ârii chimice prea dese, care acidifiaz─â solul.

Fertilizarea excedentar─â cu azot, combinat─â cu prezen╚Ťa pic─âturilor de ap─â pe plant─â ╚Öi cu ├«mburuienarea, poate favoriza atacuri masive ale bolii numite ÔÇ×p─âtarea alb─â a frunzelorÔÇŁ. Pe frunze apar pete circulare de culoare brun─â de dimensiuni mici ( 1 ÔÇô 4 mm), av├ónd centrul albicios ╚Öi cu puncte negre. ├Än aceast─â zon─â ╚Ťesuturile se necrozeaz─â, iar frunza se deformeaz─â, se r─âsuce╚Öte ╚Öi se usuc─â. Pe tulpini apar pete cenu╚Öii, cu puncte negre pe suprafa╚Ť─â.

P─âtarea cafenie ╚Öi putregaiul cenu╚Öiu sunt dou─â ciuperci a c─âror dezvoltare este favorizat─â de umiditatea crescut─â ╚Öi temperaturile ridicate, mai ales pe timp noros. Infec╚Ťiile apar mai ├«nt├ói pe frunzele de la baz─â, sub forma unor pete cafenii, respectiv cenu╚Öii. Rezultatul este o recolt─â sc─âzut─â, de calitate inferioar─â.

Pentru toaste aceste boli sunt disponibile substan╚Ťe de tratament eficiente, u╚Öor de procurat de la farmaciile fito-sanitare. Dar, la aplicarea tratamentelor trebuie respectate normele ├«n vigoare, pentru a evita poluarea apelor din zon─â!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: