Data publicării: 6 ianuarie 2022

În data de 6 ianuarie a fiecărui an, lumea creștină sărbătorește Botezul Domnului, numit și Boboteaza. Aceasta este penultima zi din șirul sărbătorilor legate de Nașterea Domnului și de Anul Nou. Este urmată de Sfântul Ion.

Păstrarea curățeniei apelor este o tradiție străveche!

Boboteaza este o zi în care manifestările tradiționale sunt încărcate de o simbolistică foarte complexă. Cele mai multe dintre tradiții sunt legate de apă și, în mod special, de păstrarea curățeniei apelor.

De la început trebuie să spunem că tradiția populară interzice cu strășnicie spălatul rufelor în ziua de Bobotează. În această zi sunt interzise și toate certurile în casă.

Dar cea mai cunoscută tradiție este cea a aruncatului și apoi a scoaterii crucii din apă. În această zi, preoții sfințesc apa special adusă la biserici în cazane, preparând agheasma mare. Față de agheasma obișnuită, aceasta are puteri mai mari și se păstrează proaspătă vreme îndelungată. Cu această agheasmă, preoții sfințesc casele. Prin stropire cu apa sfințită sunt alungate toate relele.

Credincioșii o duc și ei acasă, unde o păstrează pentru a sfinți cu ea diverse obiecte sau pentru a alunga bolile, în caz de nevoie.

După prepararea aghesmei mari, în multe localități preoții se îndreaptă spre un lac sau un râu și aruncă în apa rece o cruce sfințită. Bărbații care se simt în stare sar în apă și încearcă să recupereze crucea. Se spune că cel care reușește va fi binecuvântat și ferit de rele tot anul. În vechime, era răsplătit cu daruri bogate de către domnitor sau de stăpânul locului.

Iordănitul femeilor este un alt obicei, răspândit în satele din nordul țării, pe vremuri. Femeile se adunau în grupuri mari acasă la cineva și duceau alimente și băutură. După ce serveau masa, ele cântau și jucau toată noaptea. Dimineața ieșeau pe stradă și luau pe sus bărbații care apăreau întâmplător pe drum, îi duceau cu forța la râu și îi amenințau cu aruncatul în apa. Tot în această zi, în unele regiuni, avea loc integrarea tinerelor neveste în comunitatea femeilor căsătorite, prin udarea cu apă din fântână sau dintr-un râu.

Dacă pomii sunt plini de promoroacă în ziua de Bobotează, se spune că va fi un an bogat în fructe.

Există încă o multitudine de alte obiceiuri legate de această sărbătoare, între care și acela de aflarea ursitului. Se spune că fetele necăsătorite, dacă își pun busuioc sfințit sub pernă, în noaptea de Bobotează își vor visa viitorul soț.

Ceea ce am dorit, însă, să evidențiem este faptul că păstrarea curățeniei apelor este o practică care s-a înscris inclusiv în obiceiurile tradiționale și practicile religioase ale românilor. Ca atare, tradițiile strămoșești ne obligă să păstrăm apele curate și în vremurile moderne!

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: