Data publicării: 6 ianuarie 2020

Boboteaza este una dintre cele mai mari sărbători ale lumii creștine. Conform tradiției ortodoxe, este comemorarea botezului lui Iisus Cristos, de către Sfântul Ioan Botezătorul, în apa Iordanului. Conform credinței populare românești, în această zi toate apele sunt sfințite.

În esență, Boboteaza este o zi a purificării apelor și, cu ajutorul apei curate, a curățării tuturor relelor din jur. Așadar, pe drept putem spune că strămoșii noștri au instituit o sărbătoare a apei curate!

În localitățile așezate pe malul unui râu, pe malul Dunării sau pe țărmul mării, se obișnuiește ca preotul, cu ocazia slujbei dedicate acestei sărbători, să arunce o cruce de lemn în apa foarte rece, uneori chiar înghețată, după care sar câțiva flăcăi curajoși pentru a o aduce înapoi. În toate bisericile ortodoxe, preoții fac agheasma mare, cea mai puternică apă sfințită, cu care „botează” apele, oamenii, animalele și casele. În trecut, această datină exista și la București, Patriarhul coborând Calea Victoriei de la Palatul regal până la Dâmbovița ca să arunce crucea în râu, unde pocăiții, îmbrăcați în halate albe, se aruncau în apa înghețată pentru a o ridica.

Boboteaza este astfel și o sărbătoare dedicată purificării naturii, și mai ales a apelor, de forțele răului. Acum se colindă, se prevestește cum va fi vremea în noul an, sau cum va fi recolta. Se crede că în aceste zile animalele vorbesc, căpătând puteri neobișnuite. Peste obiceiurile creștine ortodoxe de sfințire a apelor s-au suprapus și multe practici păgâne, cum ar fi afumarea grajdurilor și a vitelor pentru alungarea duhurilor rele din acestea, aprinderea focurilor pe câmp sau colindele însoțite de tot felul de strigături și zgomote. Toate acestea au în general un rol de curățire și de îndepărtare a răului.

În concluzie, Boboteaza este o continuare creștină a vechilor ritualuri de cinstire a purității apelor. Faptul că o astfel de sărbătoare există și în tradiția populară demonstrează câtă importanță acordau înaintașii noștri curățeniei apelor!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: