Comisia Europeană (CE) și liderii industriei energetice, angajați în tranziția la energia verde, au lansat Parteneriatul Industrial pentru Biometan (BIP). Acest nou parteneriat public-privat a fost anunțat în Planul REPowerEU și își propune să sprijine atingerea obiectivului de creștere a producției anuale și a utilizării de biometan la 35 de miliarde de metri cubi până în 2030. Acest lucru va reduce dependența Europei de gazele naturale din Rusia într-un mod rentabil. În același timp, va contribui substanțial la un sistem integrat de energie net-zero, diversificând veniturile fermierilor și asigurând o abordare circulară.
Se speră la 35 miliarde metri cubi de biogaz, produs în UE
Parteneriatul Industrial pentru Biometan este deschis tuturor părților interesate care doresc să lucreze pentru atingerea obiectivului său. Toate țările UE sunt invitate să se alăture Parteneriatului Industrial pentru Biometan, împreună cu companii, asociații industriale, mediul academic și organizații ale societății civile.
Vicepreședintele executiv al CE, Frans Timmermans și comisarul pentru Energie, Kadri Simson s-au alăturat lui Harmen Dekker, CEO al Asociației Europene pentru Biogaz, și Ole Hvelplund, CEO al Nature Energy, pentru a marca începutul Parteneriatului Industrial pentru Biometan prin deschiderea simbolică a unei conducte de gaz din surse regenerabile în timpul Săptămânii Energiei Durabile a UE, la Bruxelles.
Vicepreședintele executiv al CE, Frans Timmermans a spus: „Europa are un potențial uriaș pentru producerea de biometan. Cu biometan, putem înlocui gazele fosile din Rusia cu gaze autohtone, durabile și regenerabile. Biometanul creează, de asemenea, noi oportunități economice în zonele rurale. Parteneriatul industrial pentru biometan pe care îl lansăm astăzi va fi esențial pentru a crește producția și utilizarea biometanului în întreaga UE”.
Comisarul pentru Energie, Kadri Simson, a declarat, la rândul său: „Europa are un mare potențial pentru producerea de biometan, o alternativă ecologică pentru gazele naturale. În actuala criză a aprovizionării cu energie, nu putem permite ca acest potențial să se irosească. Noul Parteneriat Industrial pentru Biometan este deschis tuturor părților interesate pentru a depăși barierele în calea creșterii, a împărtăși cele mai bune practici și a încuraja colaborarea pentru a crește rapid biometanul în producție și utilizare”.
Harmen Dekker, CEO al Asociației Europene pentru Biogaz, a adăugat: „Sectorul biometanului este pregătit să atingă obiectivul de 35 de miliarde de metri cubi, care necesită investiții de la 70 la 80 de miliarde de euro. Parteneriatul industrial pentru biometan va fi esențial în Europa pentru a stimula eforturile comune pentru a depăși barierele pentru investiții, producție și utilizare.
Declarația sa a fost completată de cea a lui Ole Hvelplund, CEO al Nature Energy:„Companiile din lanțul valoric așteaptă cu nerăbdare să lucreze împreună pentru a asigura o creștere dramatică și simultană a producției de biometan, conectarea la rețea și preluarea”.
Așadar, iată cum practicile și politicile UE dau un nou imbold și fermierilor români pentru a colecta și valorifica la un nivel superior gunoiul de grajd. Staţia de biogaz de la Seini din judeţul Maramureş, finanţată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor prin Proiectul Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi (2008-2017), este cel mai recent astfel de exemplu.