Data publicării: 2 decembrie 2020

În ultimii ani, un subiect ce revine tot mai des în atenție este cel al biodiversității. Biodiversitatea reprezintă varietatea genelor, a speciilor și a ecosistemelor care constituie viața pe pământ. De la an la an, numărul acestora scade. Specialiștii au tras deja de mai mulți ani un semnal de alarmă legat de acest aspect!

România este o zonă cu o biodiversitate bogată!

Biodiversitatea este esențială pentru „serviciile ecosistemice”, adică serviciile pe care le oferă natura: reglarea climei, apa și aerul, fertilitatea solului și producția de alimente, combustibil, fibre și medicamente. Aceasta este esențială pentru menținerea viabilității pe termen lung a agriculturii și a pescuitului și stă la baza multor procese industriale și a producției de medicamente noi.

În Europa, activitatea umană a influențat pozitiv biodiversitatea, încă de pe vremea răspândirii agriculturii și a creșterii animalelor, de acum peste 5 000 de ani. Apoi, cu timpul, s-a ajuns la un proces invers, cauzat de dezvoltarea industriei, a așezărilor urbane, a agriculturii intensive. Toate acestea au dus la prăbușirea multor practici (de exemplu, metodele agricole tradiționale) care ajutau la menținerea varietății în biodiversitate.

În urma avertismentului adresat de către cercetători, decidenții politici au adoptat o serie de măsuri pentru conservarea biodiversității. Încă de acum zece ani, la Nagoya, în Japonia, a fost semnat un Protocol privind accesul la resursele genetice și împărțirea corectă și echitabilă a beneficiilor care rezultă din utilizarea acestora. Țara noastră a aderat la înțelegere în septembrie 2011.

Derivând din acest document, Uniunea Europeană a stabilit și alte acte normative care reglementează seturi de măsuri în favoarea conservării și refacerii biodiversității. România este, desigur, una dintre țările care promovează activ aceste măsuri. Și, de ce să nu spunem, cu mândrie, țara noastră este una dintre zonele europene cu o biodiversitate mare! Ceea ce înseamnă că trebuie să luptăm în continuare pentru menținerea acesteia.

Mijloacele de luptă sunt la îndemâna fiecărui fermier. Toate Codurile de bune practici, normele de eco-condiționalitate, nu sunt altceva decât reguli și mijloace de a contribui la conservarea biodiversității.

În încheiere, trebuie subliniat că păstrarea biodiversității începe cu prevenirea poluării. Așadar, primul pas este respectarea normelor privind prevenirea poluării apelor!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: