Data publicării: 17 septembrie 2020

Agricultura nu este singura sursă de poluare cu azot a apelor din pânza freatică. Mari cantități de nitrați ajung în apele subterane din fosele septice care deservesc gospodăriile. Tehnologiile moderne, însă, oferă o soluție care să reducă semnificativ această poluare: bioactivatorii.

Poluarea poate fi redusă la zero!

Bioactivatorii sunt un amestec de bacterii nepatogene și enzime alimentare. Odată ajunse în fosă, enzimele descompun materia organică, iar bacteriile o consumă. În urma digestiei, materia organică din fosă este transformată în apă, dioxid de carbon și azot gazos, care se degajă în atmosferă.

Utilizarea bioactivatorilor este cât se poate de simplă. De regulă se comercializează sub formă de pulbere sau sub formă de soluție. Dacă este vorba despre pulbere, aceasta se dizolvă în apă călduță și se varsă în hazna. Soluția se varsă direct. Efectele sunt multiple și spectaculoase.

Cel mai important efect este, așa cum am spus de la început, reducerea până la dispariție a infiltrațiilor de compuși de azot în pânza freatică. Dar, în afară de acestea există și o multitudine de alte avantaje. Mirosurile neplăcute dispar, iar depunerile de pe țevi și conducte dispar și ele. De asemenea, riscul înfundării conductelor scade considerabil.

Folosirea regulată a bioactivatorilor face ca, în cazul unei fose corect dimensionate, vidanjarea să fie necesară mult mai rar sau chiar deloc!

Există, însă, și unele limitări. Substanțele chimice precum compuși petrolieri, biocide, substanțe toxice nu trebuie aruncate în hazna, căci distrug bacteriile din bioactivatori. Dar respectivele substanțe nu ar trebui să ajungă în toaletă nici dacă nu se folosesc bioactivatori, căci de acolo își urmează drumul către pânza freatică și apa din fântâni.

Periodic, cam o dată – de două ori pe an, este necesară adăugarea unui nou contingent de bacterii, pentru a le revigora pe cele existente.

Bioactivatorii sunt disponibili într-o varietate largă în majoritatea magazinelor cu articole pentru casă și grădină.

În concluzie, acum fiecare dintre locuitorii care încă nu beneficiază de instalații de canalizare are la îndemână o soluție simplă și eficientă pentru a preveni poluarea apei din fântână!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: