Data publicării: 15 septembrie 2021

În jurul lacurilor naturale, lacurilor de acumulare, în lungul cursurilor de apă, digurilor, canalelor, barajelor și a altor lucrări hidrotehnice sunt instuite zone de protecție, iar în jurul instalațiilor de alimentare cu apă  sunt stabilite zone de protecție sanitară. Dincolo de acestea, pe terenurile agricole, fermierii trebuie să respectele condițiile așa-numitelor benzi/fâșii de protecție sau benzi tampon. Noile reglementări au adus câteva modificări în legătură cu lățimea acestora!

Crește lățimea benzilor de protecție

Este interzisă aplicarea de îngrășăminte pe fâșiile de protecție existente pe terenurile agricole (pe terenurile adiacente oricărui corp de apă de suprafață, pe o bandă de un metru în cazul în care panta blocului fizic este de până la 12%, și pe o bandă de trei metri în cazul în care panta blocului fizic este mai mare de 12%).

Atenție: de la 1 septembrie 2022 lățimea benzilor devine de trei metri pentru pante de până la 12% și de cinci metri pentru pante mai mari.

Restricția se referă la toate tipurile de îngrășăminte, organice sau chimice, lichide sau solide. Motivul este evident: riscul ca fertilizanții să ajungă în apă este mult mai mare atunci când sunt împrăștiați în apropierea corpurilor de apă (râuri, lacuri, iazuri, canale de irigații etc).

Fâșiile de protecție nu trebuie să fie în mod obligatoriu înierbate. Ele pot fi utilizate și pentru agricultură, dar fără aplicarea de fertilizanți.

Totuși, este de reținut că vegetația de tip ierbos împiedică mai bine pierderea nutrienților. Acest lucru se petrece deoarece prin structura ei asigură o mai bună filtrare a apei care trece prin ea. În același timp, rădăcinile covoarelor ierboase sunt capabile să sechestreze cantități mari de azot, datorită structurii lor.

De asemenea, este interzisă utilizarea îngrăşămintelor de orice fel în zonele de protecție sanitară instituite în jurul lucrărilor de captare, a construcțiilor şi instalațiilor destinate alimentării cu apă potabilă, a surselor de apă potabilă destinate îmbutelierii, a surselor de ape minerale utilizate pentru cura internă sau pentru îmbuteliere, precum şi a lacurilor şi nămolurilor terapeutice. Motivul este unul evident!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: