Data public─ârii: 21 iulie 2020

Folosirea îngrășămintelor verzi reprezintă o metodă modernă, curată, eficientă și rentabilă pentru fertilizarea culturilor. În continuare vă vom mai prezenta câteva dintre recomandările Codului de Bune Practici Agricole (CBPA) referitoare la aceste culturi.

╚śi culturile de acoperire devin ├«ngr─â╚Ö─âminte verzi

O categorie aparte o reprezint─â culturile de acoperire (catch-crops). Dup─â cum explic─â CBPA, principala lor menire este de a preveni scurgerea din sol a substan╚Ťelor minerale prin absorb╚Ťia lor ├«n intervale de timp cu vegeta╚Ťie lent─â (perioade de interdic╚Ťie ├«n aplicarea ├«ngr─â╚Ö─âmintelor). Aceste ├«ngr─â╚Ö─âminte sunt sem─ânate toamna timpuriu ╚Öi sunt ├«ncorporate ├«n sol prim─âvara, ├«nainte de sem─ânat, printr-o ar─âtur─â superficial─â. Astfel, devin ├«ngr─â╚Ö─âminte verzi dup─â ce, pe parcursul toamnei, iernii ╚Öi al ├«nceputului prim─âverii au absorbit surplusul de fertilizan╚Ťi din sol.

├Än ceea ce prive╚Öte c├óteva aspecte practice, CBPA sf─âtuie╚Öte ca pentru u╚Öurarea ├«ncorpor─ârii, cultura s─â fie t─âv─âlugit─â, iar atunci c├ónd masa vegetal─â este mare ╚Öi culturile sunt lungi, m─ârun╚Ťirea s─â se fac─â printr-o discuire.

Pe solurile grele argiloase, la fel ca ╚Öi pe nisipurile din zone secetoase, ├«ncorporarea se face cu o lun─â, chiar p├ón─â la ╚Öase s─âpt─âm├óni ├«naintea sem─ânatului de toamn─â. ├Än schimb, ├«n zonele ploioase, sunt suficiente dou─â ÔÇô trei s─âpt─âm├óni.

├Än cazul sem─ân─âturilor de prim─âvar─â, ├«ngroparea ├«ngr─â╚Ö─âmintelor verzi se face toamna, c├ót mai t├órziu posibil. Momentul ├«ncorpor─ârii se alege ╚Öi ├«n func╚Ťie de stadiul optim de vegeta╚Ťie al culturii utilizate ca ├«ngr─â╚Ö─âm├ónt, mai spune Codul. Spre exemplu, la lupin ╚Öi la maz─âre, momentul optim pentru ├«ncorporare coincide cu cel ├«n care p─âstaia este format─â. La m─âz─âriche, sulfin─â, mu╚Ötar, rapi╚Ť─â, hri╚Öc─â, trifoi m─ârunt, momentul optim de ├«ncorporare este cel al ├«nfloritului, la secar─â cel al ├«nspicatului, iar la floarea-soarelui cel al form─ârii capitulelor.

├Än concluzie, trebuie s─â avem ├«n vedere c─â, dac─â ne punem la curent cu practicile moderne, vom practica o agricultur─â mai inteligent─â, ob╚Ťin├ónd acelea╚Öi rezultate, dar p─âstr├ónd curate apele din jurul nostru ╚Öi ob╚Ťin├ónd ╚Öi o seam─â de alte beneficii suplimentare!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: