Data publicării: 15 februarie 2022

Băltirea apei pe terenurile agricole este una dintre problemele care dau multă bătaie de cap fermierilor, mai ales primăvara, la topirea zăpezilor și în perioadele cu precipitații bogate. În anumite zone și în unele cazuri, apa ajunge să reprezinte nu o bucurie, ci o problemă. Dar, ca orice problemă, are și soluții.

Rețele de drenaj pe zece hectare într-o singură zi!

În culturile de porumb, de exemplu, băltirile pot produce pierderi de producție de până la 4.000 kg/ha, spun specialiștii. Și există destule zone agricole în care băltirile se produc în mod frecvent. Motivul îl reprezintă fie structura solului, fie așezarea terenului în vale sau fără nici un fel de pantă.

Problema aceasta se manifestă încă din vremuri vechi, astfel încât și soluțiile sunt mai noi sau mai vechi. Cea mai clasică soluție, folosită încă din Antichitate, o reprezintă realizarea canalelor de drenaj. Pe suprafața terenului se realizează o rețea de șanțuri, care conduc apa adunată către un canal colector. Relativ ușor de realizat tehnic, această soluție îngreunează circulația utilajelor în teren și necesită construirea de podețe. În plus, reduce suprafața agricolă.

O altă metodă este cea a drenajelor subterane. Canalele de scurgere, care devin mai degrabă conducte, se așează în subsol, la adâncimi cuprinse între 0,8 și 2 metri, și sunt acoperite cu pământ. Dacă lucrarea este bine realizată, cu panta corect calculată și cu sisteme de filtrare a apei ce ajunge în conductele colectoare, instalația poate funcționa vreme îndelungată, fără probleme. Desigur, costurile sunt mai ridicate, pe măsura avantajelor conferite de această variantă.

Ambele soluții prezentate mai sus necesitau, până de curând, un volum de muncă mare, mână de lucru numeroasă sau timp îndelungat de execuție.

La ora actuală, tehnologiile moderne au făcut posibilă realizarea lucrărilor de drenaj rapid, cu un personal minim. După cum a demonstrat-o practica, cu doar doi oameni se poate instala rețeaua de drenaj pe zece hectare de teren într-o singură zi. Totul grație unui utilaj care sapă șanțul, întinde țevile, apoi acoperă totul la loc. Mașinăria este ghidată prin laser și prin GPS și operează cu o precizie de milimetru. Doar astfel poate asigura panta necesară, de maxim 0,2% a țevilor, precum și așezarea lor la același nivel.

Utilajul este dotat cu un motor foarte puternic și cu șenile, astfel încât poate lucra pe toate tipurile de teren și în aproape orice condiții.

În concluzie, drenajul terenurilor, astfel încât să înlăturăm definitiv – sau, în orice caz, o perioadă foarte lungă – a devenit o lucrare care se poate face repede și cu eforturi minime. Există însă și o condiție: să planificăm din vreme instalarea drenajului, astfel încât lucrările agricole să se poată desfășura normal!

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: