Data publicării: 1 februarie 2019

Așa cum am arătat în articolul anterior, optimizarea utilizării îngrășămintelor pe bază de azot este o problemă deosebit de complexă.

Rezolvarea acestei probleme a mobilizat cercetătorii iar soluțiile nu au întârziat să apară.

Realizările științei moderne au oferit instrumentele tehnice care au permis obținerea unor rezultate bune. Dintre acestea, o soluție modernă este întocmirea planurilor de fertilizare în funcție de cartarea agro-chimică a terenurilor. Prin această metodă se pot stabili exact, pentru fiecare solă de teren, cantitățile de fertilizanți necesare, în funcție de cultură și recolta programată. Grație uneltelor create pentru agricultura de precizie, implementarea planurilor de fertilizare se poate face în mod automatizat.

Această soluție, deocamdată, una destul de scumpă și rentabilă doar pe suprafețe mari.

Există soluții pentru toți fermierii

Dar cercetătorii s-au gândit și la micii agricultori. Astfel au fost elaborate recomandări, care sunt la îndemâna tuturor. În acestea sunt oferite toate datele de care un fermier are nevoie pentru a utiliza judicios îngrășămintele.

Spre exemplu, în Codul de bune practici agricole pentru protecția apelor cu nitrați din surse agricole (disponibil aici), sunt prezentate toate tipurile de îngrășăminte, naturale, chimice sau mixte a căror utilizare este acceptată. Pentru fiecare dintre ele este prezentat atât modul, cât și perioada de utilizare. Deasemenea, sunt indicate și cantitățile recomandate, în funcție de tipul de cultură, de zonă și de tipul de sol.

Practic, dacă există doar un minim de bunăvoință, orice gospodar care urmează prevederile din Cod poate, în același timp, să obțină și recolte bune, să își păstreze și apele curate și să își și optimizeze cheltuielile!

Despre prevederile cele mai importante din acest adevărat îndrumar, vom vorbi, pe rând, în articolele viitoare.