Data public─ârii: 19 aprilie 2019

A╚Öa cum am ar─âtat deja, sistemele de irigare prin picurare pot aduce o economie de ap─â de p├ón─â la 40%, lucru deloc de neglijat ├«ntr-o serie de situa╚Ťii. Dar, pe l├óng─â aceasta, mai aduc ╚Öi o lung─â serie de alte avantaje, parte dintre ele deja prezentate. Totul cu pre╚Ťul respect─ârii a c├óteva reguli simple.

Reguli pentru irigarea prin picurare

├Än primul r├óndtemperatura apei folosite trebuie s─â fie c├ót mai apropiat─â de cea a mediului. Totu╚Öi, fa╚Ť─â de alte sisteme de irigare, la cel prin picurare este tolerat─â o diferen╚Ť─â chiar destul de ├«nsemnat─â. Aceasta pentru c─â apa nu ajunge pe corpul plantelor, ci este trimis─â prin sol, la r─âd─âcin─â. ├Än acest mod, exist─â un timp ├«n care temperatura s─â ajung─â apropiat─â de cea a solului, lucru care nu se petrece la iriga╚Ťiile prin aspersiune sau alte metode.

├Än general, intervalele dintre dou─â ud─âri trebuie corelate cu condi╚Ťiile meteo. Cu c├ót vremea este mai c─âlduroas─â, cu at├ót trebuie udat mai des. C├ónd vremea se r─âce╚Öte, se m─âresc ╚Öi intervalele dintre ud─âri. ├Än func╚Ťie de plant─â, de vreme ╚Öi de stadiul de vegeta╚Ťie, cantitatea de ap─â necesar─â poate varia de la un litru p├ón─â la patru litri/zi ╚Öi plant─â. ├Än orice caz, intervalul dintre dou─â ud─âri nu ar trebui s─â fie mai mare de dou─â ÔÇô trei zile, iar timpul efectiv de udare este indicat s─â fie cuprins ├«ntre 15 ╚Öi 30 minute/distribuire, spun speciali╚Ötii.

Este evident pentru oricine că, în cazul utilizării foliei de mulcire, duzele trebuie amplasate sub folie.

Aplicarea de fertilizatori prin intermediul sistemului de iriga╚Ťii prin picurare se face ├«n cantit─â╚Ťi mai mici, dar mai des. Astfel se poate asigura un nivel relativ constant al substan╚Ťelor nutritive, ceea ce conduce la o dezvoltare mai bun─â a plantelor. C├ónd instala╚Ťia este utilizat─â cum trebuie, pentru c─â apa distribuit─â ╚Öi, odat─â cu ea, ├«ngr─â╚Ö─âmintele, nu ajung ├«n straturile profunde ale solului, riscul de poluare este foarte mic.

Pe deasupra, ├«n cazul folosirii acestor sisteme de iriga╚Ťii se poate controla ╚Öi calitatea apei utilizate, astfel ├«nc├ót eventuale probleme de aciditate/duritate sau de salinitate pot fi corectate prin tratamentele adecvate, recomandate de speciali╚Ötii laboratoarelor.

├Än concluzie, atunci c├ónd exist─â mijloacele ╚Öi condi╚Ťiile necesare, este recomandat─â utilizarea cu prec─âdere a sistemelor de irigare prin picurare, at├ót pentru utilizarea eficient─â a apei, c├ót ╚Öi pentru reducerea riscului de poluare a apelor.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: