Data public─ârii: 17 aprilie 2019

Aprovizionarea cu ap─â a plantelor este condi╚Ťia esen╚Ťial─â, ├«n primul r├ónd pentru dezvoltarea plantelor, ╚Öi, apoi, pentru ob╚Ťinerea unor recolte frumoase. Din acest motiv, corelat cu necesitatea de a folosi c├ót mai ra╚Ťional apa, au fost create sistemele de iriga╚Ťii prin picurare.

Un sistem care reduce consumul de apă cu până la 40%

Fa╚Ť─â de sistemele clasice de iriga╚Ťii, sistemele prin picurare prezint─â o lung─â serie de avantaje. Primul dintre ele este c─â apa e precis dirijat─â exact c─âtre r─âd─âcina plantelor, acolo unde este nevoie de ea. Fiind distribuit─â cu presiune mic─â, p─âtrunde ├«n sol la o ad├óncime mic─â, acolo unde se afl─â r─âd─âcina plantei, astfel ├«nc├ót e utilizat─â ├«n ├«ntregime. De fapt, tocmai ├«n aceasta const─â m─âiestria celui care regleaz─â presiunea: cantitatea de ap─â trebuie s─â fie potrivit─â ├«n a╚Öa fel ├«nc├ót s─â nu ajung─â prea ad├ónc ├«n sol, ca s─â se piard─â prin infiltrare ├«n p├ónza freatic─â, dar nici s─â nu b─âlteasc─â la suprafa╚Ť─â, de unde s─â se evapore, din nou f─âr─â a fi folosit─â de plante.

Pentru c─â nu ud─â ╚Öi spa╚Ťiul dintre plante, aceste sisteme fac ca dezvoltarea buruienilor s─â fie mult redus─â. Deasemenea, pentru c─â nu ud─â ╚Öi corpul plantelor, fac ca transmiterea unor eventuale boli de la o plant─â la alta s─â fie mult mai pu╚Ťin probabil─â.

Aceast─â metod─â permite automatizarea complet─â. La instala╚Ťiile moderne, declan╚Öarea ud─ârii poate fi f─âcut─â ╚Öi pe baza comenzilor transmise de senzori de umiditate plasa╚Ťi ├«n diverse zone.

Prin intermediul sistemelor de iriga╚Ťii prin picurare pot fi aplicate ╚Öi ├«ngr─â╚Ö─âminte. ├Än aceast─â situa╚Ťie, dozajul este foarte precis, fapt care reduce la maximum riscul de a polua apele din p├ónza freatic─â!

├Än concluzie, folosirea sistemelor de iriga╚Ťie prin picurare aduce o serie de avantaje, dar, ├«n acela╚Öi timp, reduce riscul de poluare a apei!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: